8,5 milioane de români, acționari poate fără să știe: e posibil să fii bogat, dacă ai prins Revoluția, dar să n-ai habar
Revoluția din 1989 a adus o serie de schimbări radicale în economia românească, trecându-se de la un sistem centralizat la unul bazat în primii ani de libertate pe privatizări în masă.
Angajații de la vremea respectivă au luat parte la așa-zisa cuponiadă, adică procesul național prin care practic li s-au oferit „cupoane de privatizare”.
Astăzi, avem aproximativ 8,5 milioane de conaționali ce figurează în documentele oficiale ca fiind acționari la mari companii de stat. Problema e că, mai mult ca sigur, cei mai mulți dintre acești oameni habar n-au dacă acțiunile pe care au ajuns să le dețină între timp mai valorează azi ceva.
Ce trebuie să faci, ca să descoperi dacă ești acționar la companii de stat, după Revoluție, și ai de luat bani din dividende
E posibil să fii posesorul unei adevărate mine de aur, să te bucuri de dividende periodice de pe urma profiturilor înregistrate de respectivele companii, dacă verifici temeinic datele și ți se confirmă că acele acțiuni sunt de valoare și ai de câștigat de pe urma lor.
Conform unei analize Adevărul.ro, poți afla dacă și unde ești acționar prin Sumarul pozițiilor de cont – „Sumarul pozițiilor de cont evidențiaza totalitatea instrumentelor financiare din cont, deținute la diferiți emitenți. Acest document se poate obține numai de la Depozitarul Central, în baza actului de identitate al titularului de cont și a unei cereri pentru eliberarea sumarului pozițiilor de cont” și Extrasul de cont, care „poate fi obținut direct de la sediul Depozitarului Central sau prin poștă în baza actului de identitate al titularului de cont și a unei cereri pentru eliberarea extrasului de cont, semnată și datată de titularul contului”.
La prima vedere poate părea ceva bătaie de cap, însă e posibil să merite efortul. Dacă descoperi că ai un pachet consistent de acțiuni, ai putea să strângi o veritabilă avere din dividende, bani pe care i-ai putea reinvesti, spre a-i înmulți, pe piața de capital.