Românii nu suportă poluarea, dar nici nu fac nimic: dacă e vorba de bani, se lasă păgubași
La nivel teoretic, românii știu și admit faptul că poluarea nu e benefică și că la nivelul țării noastre avem o problemă legată de această temă. Totuși, când e vorba să se implice, foarte puțini fac un pas în față.
Suntem buni la teorie, dar practica ne omoară – cam așa putem sintetiza atitudinea românilor noștri în fața unui pericol major pentru sănătatea noastră și a generațiilor viitoare, poluarea.
Chiar dacă admitem faptul că avem o problemă în România legată de acest aspect, nu suntem dispuși să facem un efort la nivel personal pentru a combate. Astfel stând lucrurile, e greu de crezut că vom depăși vreodată acest moment și că vom reuși să avem o țara ca afară, așa cum spunem cu toții că ne dorim.
Ne batem joc de natură, fără să ne gândim la viitor
Din nefericire, până când ne vom trezi la realitate și ne vom mobiliza mai întâi la nivel individual, ne jucăm la propriu cu sănătatea noastră și cu viitorul celor ce vin pe această lume în urma noastră.
Conform unui sondaj CIS Gaz, 7 din 10 români consideră poluarea o problemă majoră în România, însă mai puţin de jumătate ar fi dispuşi să plătească mai mult pentru surse de energie curată.
„Sustenabilitatea economică este o prioritate pentru companii și guverne de pe întreaga planetă, și pe bună dreptate. Reducerea impactului asupra mediului înconjurător este foarte importantă dacă vrem să lăsăm în urmă, pentru copiii noștri, o lume mai bună și mai curată. Grija față de mediu face parte din ADN-ul companiei noastre, fiind unul dintre pilonii de bază ai strategiei noastre de dezvoltare”, spune Sebastian Călugăr, CEO, CIS Gaz.
Potrivit studiului citat, peste 80% dintre români consideră că energia regenerabilă este foarte importantă sau destul de importantă pentru sustenabilitatea economiei în anii care vor urma, în contextul în care peste 70% atrag atenția că poluarea este o problemă majoră în România, în timp ce peste 25% consideră poluarea fiind o problemă destul de importantă în România.
Cu toate acestea, majoritatea respondenților (57%) nu ar fi dispuși să facă investiții sau să plătească mai mult pentru surse de energie curată, chiar dacă 1 din 2 români indică energia produsă de panourile solare ca fiind tipul de energie pe care ar prefera să-l folosească.