Captivi în chirie, românii nu-și mai permit să-și cumpere propria locuință: dacă nu te ajută părinții, n-ai cum să ai propriul apartament
Pe fondul scumpirii dobânzilor, tot mai puțini români se mai aventurează să contracteze un credit imobiliar, iar cererea de finanțare pe această zonă a scăzut semnificativ, lucru recunoscut și de unii dezvoltatori imobiliari sau angajați ai băncilor de pe piața autohtonă.
Pe lângă dobânzile ridicate, românii mai au de depășit și alte piedici, cum ar fi îngreunarea accesului la finanțare. Chiar dacă ar mai fi cetățeni ce s-ar încumeta să se îndatoreze pentru următoarele două sau trei decenii, băncile îi refuză pe mulți dintre ei, fiindcă instituțiile de finanțare au o toleranță de risc mult mai scăzută. Condițiile pentru a primi finanțare au devenit mai dure.
De altfel, vorbim și despre multă insecuritate în general, lipsă de predictibilitate și o criză a costului vieții în plină desfășurare. Pe bugetele familiilor apasă deja presiuni grele, iar asumarea unui angajament de plată pentru un apartament pare deja de domeniul fantasticului.
Românii s-au „lecuit” de ratele la bănci pentru apartamente și case
Practic, e destul de dificil ca om simplu, angajat de rând, să-ți mai permiți propria locuință, fără să primești vreun ajutor de la părinți sau alte rude dispuse să-ți întindă o mână de ajutor în acest sens.
Prin urmare, mulți dintre români și-au luat gândul de la a deveni proprietari pe piața imobiliară autohtonă, preferând să rămână în chirie. Așa se face că analizele de specialitate efectuate în zona de real estate scot la iveală un interes crescut pentru chirii, în ultima perioadă.
“Nevoia de locuire nu dispare, doar o mică parte și doar temporar este absorbită de segmentul chiriilor și vedem efectele prin prisma presiunii cererii pe acest segment cu creșteri anuale. Pe de altă parte, cultura puternică a proprietății nu se transformă peste noapte într-una a închirierii de proprietăți. Astfel, cu fiecare lună care trece, nevoia de locuire și implicit de achiziție se cumulează crescând tensiunea”, menționează Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
Concret, ne arată sursa citată, în cel de-al doilea trimestru al acestui an, interesul pentru închirierea de proprietăți rezidențiale în marile orașe ale țării a înregistrat o creștere comparativ cu 2022. De precizat este și faptul că avem scumpiri pe zona de chirii în marile orașe din țară, însă acestea par în continuare mai tentante decât o rată la bancă.