14 feb. 2023 | 12:01

Vasile Dîncu spune că nu există un „pericol iminent” din partea Rusiei. Declarațiile Maiei Sandu, „o revigorare a simpatiei politice”

ULTIMA ORĂ
Vasile Dîncu spune că nu există un „pericol iminent” din partea Rusiei. Declarațiile Maiei Sandu, „o revigorare a simpatiei politice”

Fostul ministru al Apărării, Vasile Dîncu, este de părere că nu există un „pericol iminent” din partea Rusiei îndreptat împotriva Republicii Moldova și spune că declarațiile Maiei Sandu au ca scop creșterea popularității partidului pro-european PAS.

Fostul ministru al Apărării până în octombrie 2022 susține că Maia Sandu încearcă să recâștige simpatia electoratului pentru partidul pro-european care o susține.

Republica Moldova este un stat în dificultate, după ce a pierdut 40% din populația activă în ultimii ani, iar partidul PAS, pe care îl reprezintă Maia Sandu se află în scădere în sondaje, este de părere fostul ministru al Apărării.

„PAS a pierdut foarte mult în ultima perioadă prin suprapunerea crizelor și cred că se încearcă în Republica Moldova, în acest moment, o revigorare a simpatiei politice pentru partidul proeuropean al Maiei Sandu, pentru echipa ei”, susține fostul ministru al Apărării, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Influența Kremlinului este foarte mare, iar Rusia nu ar avea nevoie de o lovitură de stat în Republica Moldova, mai spune fostul ministru.

„Influența Rusiei în Republica Moldova este foarte mare, este consistentă, și cred că nu au nevoie de lovituri de stat sau de alte elemente pentru asta. În schimb, cred că sacrificarea premierului Gavrilița și aducerea unui om apropiat mediilor de securitate este până la urmă o interpretare a următoarei partituri.”

Demisia lui Vasile Dîncu după „imposibilitatea” de a colabora cu Klaus Iohannis

Vasile Dîncu și-a dat demisia din funcția de ministru al Apărării la finalul anului trecut, acuzând existența unui „ordin” de a fi „linșat” în presă după ce a declarat că sunt necesare negocieri de pace în Ucraina.

Dîncu și-a motivat demisia spunând că s-a aflat în „imposibilitatea colaborării cu președintele României, comandantul suprem al Armatei”.

„Am primit semnale, mai ales indirecte au fost, că sunt indezirabil pentru preşedintele României şi, chiar dacă preşedintele României nu mi-a cerut direct demisia, am întrebat, tehnic să spunem, pe cei apropiaţi zonei, dacă am greşit cu ceva, nimeni nu mi-a răspuns nimic”, declara la acea vreme ministrul demisionar.