5 artefacte interesante găsite în mormântul lui Tutankhamon
Acum aproximativ o sută de ani, pe 4 noiembrie 1922, arheologul britanic Howard Carter și o echipă egipteană au descoperit o scară veche ascunsă de mai bine de 3.000 de ani sub nisipurile Văii Regilor din Egipt.
Douăzeci și două de zile mai târziu, Carter a coborât pe scări, a aprins o lumânare, a băgat-o printr-o gaură dintr-o ușă blocată și a așteptat ca ochii să se obișnuiască cu lumina slabă.
„Detaliile camerei din interior au ieșit încet la iveală, animale ciudate, statui și aur, peste tot strălucirea aurului”, a scris Carter. „Am rămas mut de uimire”.
În momentul în care patronul lui Carter, Lordul Carnarvon, l-a întrebat îngrijorat dacă poate vedea ceva, arheologul ar fi răspuns: „Da, lucruri minunate”.
Carter și echipa egipteană găsiseră mormântul pierdut al lui Tutankhamon, băiatul rege al Egiptului, care a fost îngropat într-un mormânt mic și uitat, în 1323 î.Hr.
Este posibil ca regele Tutankhamon să nu fi fost un conducător puternic precum Ramses, al cărui complex de morminte acoperă peste 8.000 de metri pătrați de camere subterane, dar spre deosebire de Ramses și alți faraoni, comorile lui Tutankhamon nu fuseseră jefuite sau deteriorate de inundații. Erau aproape intacte.
Un secol mai târziu, descoperirea mormântului regelui Tutankhamon, care conținea peste 5.000 de artefacte neprețuite, rămâne cea mai mare descoperire arheologică din toate timpurile.
„Nu cred că există ceva mai impresionant în ceea ce privește bogăția totală și în ceea ce privește informațiile culturale și arheologice pe care le conține”, a declarat Tom Mueller, jurnalistul care a scris un articol în National Geographic despre istoricul lui Carter.
Majoritatea oamenilor pasionați de istorie egipteană ar recunoaște obiectele emblematice din colecție, cum ar fi sicriul din aur masiv și masca funerară a regelui Tutankhamon, dar există și altele despre care s-ar putea să nu știi.
Iată cinci dintre artefactele fascinante recuperate din mormântul lui Tutankhamon.
Pumnalul de fier de dinaintea epocii fierului
La o primă vedere, acest pumnal cu lamă de fier nu arată ca o descoperire spectaculoasă, doar că Tutankhamon a murit cu câteva secole înainte de începutul epocii fierului, când progresele tehnologice nu permiteau forjarea fierului și a oțelului din zăcăminte minerale.
Pe vremea lui, puținele obiecte de fier înregistrate au fost făcute din metale care au căzut literalmente din cer, sub formă de meteoriți.
„Au existat teorii conform cărora pumnalul de fier ar fi fost un dar de la un rege străin”, spune Mueller.
Eșarfa „surpriză”: ce conținea în interior
În interiorul unui mic cufăr din lemn de abanos și cedru, Carter și echipa sa au găsit un cap de leopard placat cu aur și o pereche superbă de obiecte ceremoniale cunoscute sub denumirea de coșul și bițul faraonului, întotdeauna înfățișate ca fiind ținute pe piept.
Alături de aceste articole neprețuite era ceva, evident, banal: o eșarfă de in înnodată.
În momentul în care arheologii au desfăcut eșarfa, au găsit înăuntru mai multe inele de aur. Dar cum au ajuns acolo?
Lui Carter i-a devenit clar că mormântul regelui Tutankhamon a rămas neprădat de hoți.
Spre deosebire de alte morminte faraonice, care au fost complet jefuite de-a lungul secolelor, mormântul regelui Tutankhamon „a fost doar puțin jefuit”, spune Mueller.
Eșarfa plină cu inele de aur era dovada că hoții ar fi fost chiar prinși în flagrant sau speriați de gardieni și și-au lăsat prada în urmă.
Egiptenilor le plăceau jocurile de societate, iar Tutankhamon nu făcea excepție
Se pare că egiptenii jucau jocuri de societate și unul dintre favoritele regelui Tutankhamon era un joc numit senet.
Istoricii nu înțeleg încă regulile exacte ale jocului asemănător tablelor, dar se pare că implica mutarea piesei de joc printr-o serie de 30 de pătrate, aruncând bețe (probabil în loc de clasicele zaruri din ziua de astăzi).
Cartea Egipteană a Morților, care detaliază călătoria sufletului prin viața de apoi, spune că jocul senet reprezintă o distracție pe care cei decedați ar aprecia-o, în lumea de dincolo, fiind un fel de joc menit să-ți facă „viața mai ușoară” pe tot parcursul eternității.
„Există dovezi că a fost un joc jucat împotriva zeului morții”, este de părere Mueller, „deci este și un joc al sorții”, a continuat acesta.
Fiicele nenăscute ale regelui Tutankhamon
Unul dintre motivele pentru care regele Tutankhamon a fost pierdut în „crăpăturile istoriei egiptene” a fost și pentru că domnia sa a fost atât de scurtă (aproximativ un deceniu) și nu a lăsat în urmă niciun moștenitor sau urmaș.
Totuși, datorită descoperirii lui Carter, știm că soția regelui lui, Ankhesenamun, cu care s-a căsătorit la vârsta de 12 ani, a născut două fiice moarte care au fost îngropate în mormântul tatălui lor.
În interiorul unei cutii nemarcate, echipa lui Carter a găsit două sicrie minuscule din lemn, fiecare având, la rândul lor, câte un sicriu aurit, care conținea rămășițele mumificate ale fiicelor regelui Tutankhamon.
Cadavrele păreau să aibă între 25 și 37 de săptămâni, iar cauzele deceselor nu sunt cunoscute.
„Da, acesta este un mormânt cu mai mulți morți în el”, spune Mueller, „dar într-un fel, viziunea egipteană asupra vieții de apoi – obsesia lor pentru ea – înmoaie toate acestea. Transformă moartea într-o adevărată operă de artă. Pregătirea faraonului pentru viața de apoi devine un muzeu, în adevăratul sens al cuvântului”.
Arheologii au găsit și o șuviță din părul bunicii regelui Tutankhamon în mormânt, care ar fi putut fi o amintire de familie.
Sandale de aur ale faraonului
Într-una dintre anticamerele aglomerate, Carter a găsit, de asemenea, un cufăr din lemn pictat pe care l-a descris drept „una dintre cele mai mari și artistice comori ale mormântului… ne-a fost greu să ne smulgem privirea de la el”.
Acesta era plin cu lenjerie căptușită cu paiete, o tetieră de alabastru și o pereche de sandale cu totul deosebite.
Aceste erau sandalele de aur ale regelui Tutankhamon și erau decorate cu ornamente pe care le-ai fi văzut purtate în unele dintre statuetele găsite în mormânt.
Fabricate din lemn și acoperite cu scoarță, piele și aur, părțile interesante sunt reprezentate de tălpile sandalelor, care îi înfățișează pe cei nouă dușmani tradiționali ai Egiptului.
În mod evident, nu putem să-l blamăm pe Tutankhamon că și-a dorit ca aceste sandale să meargă cu el în mormânt.