22 oct. 2023 | 23:10

3 motive bune pentru care șeful tău nu-ți mărește salariul: e valabil pentru toți patronii din România

ACTUALITATE
3 motive bune pentru care șeful tău nu-ți mărește salariul: e valabil pentru toți patronii din România

Cheltuielile traiului de zi cu zi au crescut exponențial în ultimul an, pentru mulți români salariile devenind insuficiente, indiferent de mediul de rezidență sau de domeniul de activitate.

Din nefericire, în fața inflației galopante, foarte puține salarii de la noi din țară au ținut pasul. În general, sunt puțini angajații care s-au bucurat de majorări ale salariilor peste rata inflației, ceea ce înseamnă fără echivoc faptul că în cele mai multe dintre cazuri vorbim despre o scădere a puterii de cumpărare.

Totuși, nu trebuie să aruncăm cu pietre în managerii români. Patronii traversează și ei o perioadă foarte dificilă, plină de provocări și incertitudini similare angajaților de rând în această perioadă.

Nu primești salariu mai mare? Iată de ce

Un prim motiv pentru care firma la care lucrezi nu-ți majorează salariul acum poate fi reprezentat de creșterea cheltuielilor interne. Odată cu noile măsuri fiscale pe care Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament, pe firmele din România se va transfera o presiune în creștere, cauzată de majorarea unor dări către stat.

Cu un buget greu încercat, reacția naturală a managerilor e să reducă cheltuielile, nu să le crească. Prin urmare, nu doar că puține firme vor aplica majorări salariale, dar e posibil să vedem chiar tăieri de lefuri sau concedieri în anumite cazuri poate izolate, din nevoia de a face economii.

Al doilea motiv e cel mai dureros pentru angajați

Un al doilea motiv ce poate sta la baza refuzului patronului tău de a-ți da mai mulți bani la salariu poate fi lipsa ta de performanță. Sună dur, dar cineva trebuie să ți-o spună! Încearcă să-ți analizezi performanțele anului în curs care se apropie deja de final și vezi dacă ai adus plus valoare companiei. Ai contribuit la prosperitatea ei, ai adus mai mulți clienți, ai crescut vânzările, ai depus efort suplimentar, ți-ai îndeplinit toate atribuțiile? Dacă nu, atunci vei ști și de ce nu ești recomensat.

În fine, cel de-al treilea motiv pentru care firma la care muncești nu te plătește mai bine poate fi acela că acela e nivelul pieței.

Prin urmare, înainte de a solicita o majorare de salariu sau de a căuta o altă firmă angajatoare, interesează-te de nivelul salarial la nivel național și/sau regional pentru munca pe care o depui tu. Avem și noi în România mai multe comparatoare de salarii, care te pot ajuta să vezi cât câștigă alți angajați pe poziții similare, cu experiență comparabilă cu a ta. E posibil să constați că ești chiar plătit mai bine decât majoritatea sau să ți se confirme nemulțumirea, caz în care trebuie să iei o decizie.

Citește și Ce înseamnă pentru angajați contribuția la Pilonul 3: cum te poate ajuta la bătrânețe