2023 și marea surpriză la facturi: nu credeam că scăpăm atât de repede de criză
De-abia am intrat în 2023, că apar deja veștile bune legate de cum o vom duce din perspectivă economică, în perioada următoare. Din fericire, se pare că semnalele sunt neașteptat de pozitive, din perspectiva crizei energetice.
Cifrele înregistrate pe piețele de energie în zorii lui 2023 sunt de natură să ne insufle o mare doză de optimism. Avem toate motivele să credem că, în curând, se vor ieftini semnificativ facturile pe care le plătim la energie electrică, dar și la gazul natural consumat.
Ei bine, concret, anul 2023 a început cu cele mai mici prețuri de referinţă la gaze pe piaţa din Europa. Am ajuns, astfel, în a doua zi din an, la cel mai redus nivel din februarie 2022.
De ce se ieftinesc prețurile la gaze, când nimeni nu se aștepta?
Conform analiștilor economici, avem foarte multe elemente de partea noastră, deși suntem în plină iarnă. Vremea este favorabilă, iar cererea de consum este, bineînțeles, scăzută. Așa se face că presiunile de pe piață au fost înlăturate.
De altfel, privind în viitor, experții în Energie cred că România este foarte înzestrată de la natură, deci, dacă am exploata toate resursele, nu ar mai trebui să ne facem niciodată griji legate de piața de energie. Esențial este însă să reușim să valorificăm ceea ce avem.
„Părerea mea este că România că așezare geografică este o mină de aur din punct de vedere energetic pentru că are un mixt foarte bogat: puteam avea energie nucleară și avem energie nucleară, putem avea energie eoliană și avem energie eoliană, avem energie hidro, avem hidrocarburi și cărbune deocamdată, dar pe care sunt de acord că trebuie să îl înlocuim și nu eliminăm (înlocuit este cu totul altceva).
Dar eu sunt de părere că nici o resursă să nu depășească 20% din mixtul de energie și atunci partea de siguranță energetică a României este oarecum echilibrat”, a declarat președintele Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, Bende Sandor.