20 iul. 2022 | 08:35

Zimbrii sălbatici s-au întors în Marea Britanie după mii de ani: cum ajută la valul de căldură care a acoperit țara

ACTUALITATE
Zimbrii sălbatici s-au întors în Marea Britanie după mii de ani: cum ajută la valul de căldură care a acoperit țara

Regatul Unit este una dintre țările cu cea mai puțină faună din lume, dar trei zimbri europeni (Bison bonasus) ar putea ajuta la schimbarea acestui lucru. Zimbrii au făcut istorie săptămâna aceasta, zimbrul fiind primul dintre aceste animale care a rătăcit sălbatic în Marea Britanie timp de mii de ani.

Acești giganți blânzi se simt ca acasă în zona rurală din Kent, ca parte a Proiectului Wilder Blean, condus de Kent Wildlife Trust și Wildwood Trust. Acesta este un experiment de salvare, pentru a vedea cât de mult poate restabili bizonul ecologia zonei și, sperăm, să aducă multe beneficii pozitive altor specii care trăiesc în împrejurimi.

Zimbrii din UK au un scop precis

Animalele acționează ca „ingineri de ecosistem”, schimbând ecologia peisajului prin modul în care se deplasează prin păduri. Cu dimensiunea lor, comportamentele naturale și obiceiurile alimentare vor crea mai multe microhabitate pentru plante și insecte, care la rândul lor vor beneficia de specii de păsări, lilieci și chiar șopârle.

Zimbrul va contribui, de asemenea, la crearea unui peisaj mai rezistent la climă, deoarece aceste modificări ale pădurilor ar trebui, de asemenea, să ajute zona să absoarbă mai mult carbon. Acest lucru vine la momentul perfect, deoarece Marea Britanie este sub un val de căldură, cu temperaturi care depășesc 40°C.

Zimbrii înșiși au sosit din două parcuri sălbatice separate: două tinere femele din parcul sălbatic Fota din Cork, Irlanda, și unul mai în vârstă, din parcul cu fauna sălbatică Highland din Scoția, potrivit The Guardian. Acestora li se va alătura un taur din Germania în august, a cărui sosire a fost întârziată din cauza complicațiilor legate de importul Brexit.

„Vrem ca Wilder Blean să marcheze începutul unei noi ere pentru conservare în Marea Britanie. Trebuie să revoluționăm modul în care restaurăm peisajele naturale, bazându-ne mai puțin pe intervenția umană și mai mult pe inginerii naturali precum zimbrii, mistreții și castorii”, a declarat Evan Bowen-Jones, director executiv la Kent Wildlife Trust.