Zile de foc în România. Prefectul Capitalei anunță măsurile luate: „Principala grijă e furnizarea de apă rece”
Urmează zile de foc în București, în care temperaturile ajung până la 40 de grade. În acest context, prefectul Capitalei, Toni Greblă, a anunțat măsurile care s-au luat pentru această perioadă. El a declarat că o grijă principală o reprezintă furnizarea de apă rece.
Apa rece, o problemă în București
”Noi am convocat Comitetul pentru Situații de Urgență și am luat măsurile necesare pentru a depăși, sper eu, cu bine toată această perioadă de caniculă, care probabil va începe în zilele următoare. Astăzi, la București nu suntem în situația caniculei, dar va fi o temperatură relativ ridicată, 33-34 de grade. În acest scop, principalele griji le avem în legătură cu furnizarea de utilități.
Și dacă mă gândesc la utilități, în primul rând mă gândesc la apa rece pe pentru că asta e perioada aceasta de caniculă.
Toți bucureștenii trebuie să aibă acces la apă. Cu apa caldă este o problemă endemică în București, astfel încât n-aș putea să dau asigurări că toate zonele Bucureștiului vor fi acoperite cu apă caldă. Relații mai multe puteți să solicitați la Termoenergetica, la Primăria Capitalei.
În ce mă privește, urmăresc cu mare atenție situația apei reci în Capitală și vreau să-i asigur pe bucureșteni, pentru că Bucureștiul se aprovizionează cu apă din două surse independente, Dâmbovița și Argeșul.
Debitele acestor 2 râuri sunt suficiente pentru a asigura pentru perioada următoare apa rece în Capitală. Apele Române ne-au dat asigurări că deși debitele sunt în scădere, vor epura apa necesară”, a declarat prefectul Capitalei, Toni Greblă.
Zile de foc în România
„Potrivit datelor actuale, începând de joi până către mijlocul săptămânii viitoare, vor fi temperaturi care să depăşească 36-37 de grade Celsius, în mare parte din ţară. Cele mai ridicate temperaturi estimăm că vor fi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă. Aceasta înseamnă cam 39 de grade Celsius, poate, izolat, şi 40 de grade Celsius, în special în Oltenia”, explică Mirela Polifronie, meteorolog la Administraţia Naţională de Meteorologie.
„De joi, acest lucru va fi valabil în Banat şi Oltenia, după care vineri, sâmbătă şi duminică să se extindă în vestul, sudul ţării, jumătatea de sud a Moldovei, mai puţin Dobrogea şi partea litoralului”, a prognozat meteorologul.
„În primul rând, n-ar trebui să ieşim afară decât dis-de-dimineaţă, până în ora 10.00, sau după ora 19.00.
În al doilea rând, îmbrăcămintea trebuie să fie lejeră, din fibre naturale. Hidratarea este extrem de importantă şi asta înseamnă, în această perioadă, 3-4 litri de apă pe zi. Riscul deshidratării este uriaş”, atrage atenţia dr. Rodica Tănăsescu, medic de familie în Bucureşti.
„Pacienţii cu boli cronice trebuie să continue să-şi ia tratamentele prescrise de medicii curanţi şi să se ferească de căldură, susţine specialistul. Orice semn de slăbiciune sau de ameţeală poate fi un indicator de insolaţie”, spune specialistul.