Zi neagră pentru Rusia. Vladimir Putin și-a pierdut prima femeie colonel în Ucraina

Zi neagră pentru Rusia. Vladimir Putin și-a pierdut prima femeie colonel în Ucraina

Armata Ucrainei a eliminat-o pe Olga „Korsa” Kachura, una dintre fondatoarele milițiilor pro-ruse care au declanșat insurgența separatistă din regiunea Donețk (2014), relatează presa rusă. Kachura era prima femeie colonel din garda lui Vladimir Putin în Ucraina. Moartea sa a fost anunțată de primarul din Horlivka, oraș capturat de separatiștii pro-Kremlin în timpul luptelor din 2014.

A fost eliminată Olga Kachura

Olga „Korsa” Kachura fusese comandantul unei divizii de rachete de artilerie, rusoaica având gradul de colonel în cadrul „Miliției populare” a separatiștilor din Donețk. Înainte de a participa la fondarea milițiilor separatiste, femeia a lucrat în cadrul departamentului din Donețk al Ministerului ucrainean de Interne.

„Astăzi este o zi neagră pentru Horlivka și republică. O femeie curajoasă și înțeleaptă, care a stat la originile Miliției Populare din Republica Populară Donețk (RPD), a murit tragic. Kachura Olga Sergeevna, „Korsa” victorioasă și de nezdruncinat, a murit tragic”, a spus edilul Ivan Prihodko pe canalul său de Telegram.

„Korsa” era prima femeie colonel în Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin și-a pierdut prima femeie colonel în Ucraina. Liderul de la Moscova a numit-o Erou al Rusiei – cel mai înalt premiu al Kremlinului. Olga Kachura, în vârstă de 52 de ani, a fost ucisă într-un atac cu rachetă asupra mașinii sale. „Korsa” este al 97-lea colonel lichidat în războiul lui Putin din Ucraina. Aceasta a fost colonel în forțele statului marionetă rus din Republica Populară Donețk, unde a comandat o divizie de artilerie cu rachete desfășurată împotriva Ucrainei.

A devenit erou al Rusiei

Potrivit lui Putin, premiul post-morten a fost acordat „pentru curajul și eroismul demonstrat în îndeplinirea sarcinii militare”. Olga a fost omorâtă pe loc când o rachetă ucraineană i-a lovit mașina.

La fel ca Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor din estul Ucrainei, poreclit „Strelkov”, Olga Kachura era cunoscută în rândul separatiștilor pro-ruși prin indicativul „Korsa”.

Eliminarea sa a fost confirmată și de colonelul ucrainean Anatoli Stefan, acesta notând ironic că Olga a „făcut un gest de bunăvoință” și a fost denazificată și demilitarizată oficial, o referire la propaganda oficială de la Kremlin. Vestea morții ei a fost relatată de aliata lui Putin, Margarita Simonian, care a postat: „Legendara Korsa a murit la Horlivka…Să se odihnească în pace…”, reletează The Sun.

„Korsa” a fost o legendă a Forțelor Armate ale RPD. Ea a stat la baza creării unității de artilerie cu rachete și avea 140 de luptători sub comanda ei. Ivan Prikhodko, primarul orașului Gorlovka, unde a locuit Olga Kachura, a transmis condoleanțe familiei și celor dragi.