Zelenski nu crede că Putin va alege să folosească arme nucleare în Ucraina: „Vrea să rămână în viață”

Zelenski nu crede că Putin va alege să folosească arme nucleare în Ucraina: „Vrea să rămână în viață”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri, în cadrul summitului DealBook al New York Times, că nu crede că președintele rus Vladimir Putin va opta pentru utilizarea armelor nucleare.

Zelenski: „Putin nu va folosi arme nucleare”

„Putin este foarte dependent de poporul rus și vrea să rămână în viață, așa că nu cred că va folosi arme nucleare”, a declarat Zelenski

. Cu toate acestea, șeful statului ucrainean a subliniat că Moscova continuă să folosească „arme tradiționale”, alături de „tortură și violuri”.

Anterior, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a îndemnat puterile nucleare să nu se angajeze în confruntări militare, chiar și în cele care cuprind utilizarea armelor convenționale, deoarece escaladările ar putea „deveni incontrolabile”.

Dar liderii ruși au tot vorbit despre folosirea armelor nucleare. La 24 septembrie, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat în cadrul unei conferințe de presă a ONU la New York că toate legile și doctrinele rusești, inclusiv doctrina nucleară, se vor aplica teritoriilor din Ucraina anexate.

Comentând declarațiile referitoare la răspunsul inevitabil al SUA dacă teritoriile ocupate „se vor alătura” Rusiei, Lavrov a declarat:

„Nu aș face predicții sumbre aici”.

După cum a mai precizat Lavrov, „furnizând arme Kievului, SUA, Uniunea Europeană și NATO nu pot pretinde că au un statut neutru, adică nu pot pretinde că nu iau parte la conflict”.

Rusia continuă amenințările

Rusia a amenințat din nou țările occidentale cu arme nucleare, pe fondul invaziei Moscovei în Ucraina. Potrivit șefului diplomației ruse, „furnizând arme Kievului, Statele Unite nu pot pretinde că sunt neutre și că nu iau parte la conflict”.

Așadar, alte țări occidentale care urmează exemplul Washingtonului „iau parte la conflict”, după cum a spus Moscova.

Implicit, acestea ar putea deveni, de asemenea, ținta Moscovei. Vladimir Putin a menționat utilizarea unei arme nucleare împotriva Ucrainei pe fondul „referendumurilor” în același discurs național în care a ordonat mobilizarea trupelor.

Autoritățile de la Kiev au respins cu fermitate amenințările rusești cu represalii nucleare. Declarațiile Kremlinului privind posibila utilizare a armelor nucleare sunt „absolut inacceptabile” și Kievul nu va ceda în fața lor, a declarat ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, la acea vreme.

După cum s-a relatat, Mykhailo Podolyak, consilier al șefului biroului președintelui ucrainean, a declarat că statele dotate cu arme nucleare ar trebui să avertizeze Federația Rusă cu privire la posibilele consecințe ale deciziei de a folosi arme nucleare, deoarece doctrina globală a descurajării interzice utilizarea acestora pentru un atac.