Zelenski exclude să pună pauză războiului. Condiția pusă pentru încetarea focului în Ucraina
Războiul Rusiei împotriva Ucrainei durează de aproape 150 de zile, timp în care oameni nevinovați au murit sau au rămas nenorociți pe viață. Președintele Volodimir Zelenski exclude o încetare a focului fără ca Ucraina să recupereze teritoriile cucerite de Moscova de la începutul invaziei. Potrivit liderului de la Kiev, decizia nu ar face decât să prelungească agresiunea rusă.
Zelenski exclude o încetare a focului în Ucraina
Volodimir Zelenski susține că ostilitățile vor continua în Ucraina până când țara lui va recâștiga pământurile luate de ruși. Președintele ucrainean a spus că o încetare a focului cu Rusia, fără a revendica teritoriile pierdute, nu va face decât să prelungească războiul și să ofere soldaților lui Putin posibilitatea de a se odihni și de a se reînarma.
Într-un interviu acordat, vineri, 22 iulie, cotidianului Wall Street Journal, liderul de la Kiev a avertizat că o încetare a focului, care permite Rusiei să păstreze teritoriile ucrainene cucerite de la invazia din februarie, nu ar face decât să încurajeze un conflict și mai amplu. În plus, spune Zelenski, acest lucru îi va da Moscovei oportunitatea de a se reface și de a se regrupa pentru următoarea confruntare.
„Înghețarea conflictului cu Federația Rusă înseamnă o pauză care îi oferă timp pentru odihnă”, este de părere Volodimir Zelenski, relatează The Guardian.
Trebuie recâștigate teritoriile ocupate de ruși
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, vineri, pentru ziarul Wall Street Journal, că o încetare a focului cu Rusia, fără a revendica teritoriile pierdute, nu va face decât să prelungească războiul. A ceda terenuri pe care Kremlinul le controlează în prezent ar încuraja comportamentul agresiv al Rusiei, oferindu-i, în același timp, o oportunitate atât de necesară de a se regrupa și reînarma înainte de a lansa următoarea ofensivă.
Liderul de la Kiev solicită sisteme de apărare aeriană
Zelenski le-a spus jurnaliștilor că, deși sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate din SUA (HIMARS) „fac o diferență”, ele nu sunt suficiente „pentru a schimba traiectoria”.
„O nevoie mai mare sunt sistemele de apărare aeriană, care ar putea împiedica Rusia să plouă cu rachete asupra orașelor, de altfel pașnice, aflate la sute de kilometri de linia frontului”, a adăugat președintele. „Teritoriile”, a spus liderul ucrainean, „trebuie să fie mai întâi eliberate, iar apoi putem negocia ce să facem și cum putem trăi în secolele următoare”.
Casa Albă a anunțat, vineri, că SUA vor oferi Kievului încă un ajutor în valoare de 270 de milioane de dolari. Pachetul include 100 de milioane de dolari pentru achiziționarea de drone kamikaze „Phoenix Ghost”.