Legea marțială și mobilizarea generală, prelungite în Ucraina. Cum sunt chemați bărbații la război
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat, miercuri, decrete de prelungire a stării de război pentru încă 90 de zile în țară. Legea marțială a fost impusă în Ucraina pe 24 februarie, ziua în care armata rusă a invadat teritoriile sale.
Legea marțială, prelungită în Ucraina
Update 8 februarie, ora 08.15. Legea marţială din Ucraina a fost extinsă de către Parlamentul de la Kiev pentru încă 90 de zile. La fel și mobilizarea generală.
Pentru cea de-a cincea extindere a legii marțiale au votat 348 de parlamentari ucraineni. De asemenea, a fost prelungită şi mobilizarea generală în Ucraina. Asta înseamnă că bărbaţii cu vârste între 18 şi 60 de ani, care sunt supuşi serviciului militar obligatoriu, nu pot părăsi țara. Regulamentul este valabil până la 20 mai 2023.
Din cauza pierderilor masive pe front, mai multe înregistrări video arată că înştiinţări de convocare sunt înmânate unor trecători în oraşe ucrainene. Kievul luptă împotriva rușilor deja de aproape un an, cu ajutorul Occidentului. Federația Rusă controlează aproape 20% din teritoriul ucrainean, inclusiv Peninsula Crimeea (anexată în 2014).
Știrea inițială: Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a înaintat Radei Supreme un proiect de lege privind extinderea legii marțiale, se arată pe site-ul Parlamentului. Potrivit raportului, proiectul a fost înregistrat la 18 mai 2022.
Primul decret al liderului de la Kiev privind mobilizarea generală a fost de 90 de zile și a fost aplicat în toate regiunile țării. Săptămâna trecută, ministrul Apărării a spus că speră să înarmeze un milion de luptători, în timp ce țara se pregătește pentru o „nouă fază lungă de război”.
Zelenski a trimis decretul în Parlament
Starea de război va fi prelungită în Ucraina cu încă 90 de zile. Un proiect în acest sens a fost trimis Parlamentului din Ucraina de către președintele Volodimir Zelenski. Legea marțială continuă din data de 25 mai. Liderul ucrainean propune extinderea legii marțiale în țară, dar ce implică asta?
Ce implică starea de război
În Ucraina, acest decret oferă conducerii militare puterea de a interveni în diverse domenii, de pildă, introducerea de stații de acces, interzicerea călătoriilor și efectuarea perchezițiilor în casele și vehiculele civililor. De asemenea, suspendă mai multe drepturi pe care le au civilii în timp de pace, inclusiv:
- inviolabilitatea locuințelor private;
- dreptul la corespondență privată și conversații telefonice;
- dreptul la libertatea de circulație, inclusiv de a părăsi Ucraina;
- dreptul de a organiza întâlniri pașnice, mitinguri, marșuri și demonstrații;
- dreptul de a munci, de a desfășura activitate antreprenorială și de a intra în grevă;
- dreptul la educație.
În ce condiții pot pleca bărbații din Ucraina
În conformitate cu legea marțială, în orașele din Ucraina au fost oprite circulația și accesul oamenilor în diferite locuri. Bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani au interzis să părăsească țara, deși există unele excepții, cum ar fi tații cu peste trei copii, scrie BBC.
La sfârșitul lunii februarie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat lansarea unei invazii pe scară largă a vecinului său. Legea marțială a fost impusă în Ucraina în aceeași zi (24 februarie). Trebuia să dureze până pe 26 martie. Ulterior, a fost prelungită cu încă 30 de zile, până pe 25 aprilie. În data de 19 aprilie, Volodimir Zelenski a înregistrat în Parlament proiectul de lege nr. 7300 pentru extinderea stării de război în Ucraina. La 21 aprilie, Rada Supremă a prelungit legea marțială până pe 25 mai.