Vot împotriva Rusiei în Parlamentul European. Decizia tocmai a fost publicată, ce conține lista UE a teroriştilor
Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a numit, miercuri, Rusia drept stat care sponsorizează terorismul. Rezoluția a fost aprobată cu o majoritate covârșitoare: 494 de voturi „pentru”, 58 „împotrivă” și 44 de „abțineri”. În document, eurodeputații denunță „războiul de agresiune ilegal, neprovocat și nejustificat” al Rusiei împotriva Ucrainei și acuză armata rusă că a comis o listă lungă de crime, cum ar fi uciderea a „mii” de civili și a „sute” de copii.
Rusia a fost declarată stat care sponsorizează terorismul
Documentul eurodeputaților subliniază că atacurile şi atrocităţile deliberate comise de forţele ruse şi reprezentanţii acestora împotriva civililor din Ucraina, distrugerea infrastructurii civile şi alte încălcări grave ale dreptului internaţional şi umanitar constituie acte de terorism şi crime de război. Astfel, ei recunosc că Federația Rusă este stat care sponsorizează terorismul şi „recurge la mijloace teroriste”. Dita Charanzová, vicepreședintele PE, cere ca liderul de la Kremlin să fie tras la răspundere pentru crimele sale.
Grupările Wagner și „Kadîroviţi” ar putea fi incluse pe lista UE a teroriştilor
De asemenea, eurodeputaţii solicită Consiliului să includă gruparea de mercenari Wagner, Regimentul 141 Special Motorizat (cunoscut şi sub numele de „Kadîroviţi”), precum şi alte grupări armate, miliţii şi interpuşi finanţaţi de Rusia pe lista UE a teroriştilor.
Lista teroristă a UE, care a apărut după 9/11 și este revizuită la fiecare șase luni, permite blocului să includă anumite persoane și organizații. Până acum, au fost adăugate 13 oameni și 21 de entități, cum ar fi Hamas, Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), Armata de Eliberare Națională a Columbiei (ELN) și aripa militară a Hezbollah, notează Euronews.
Decizia dăunează Moscovei
Deoarece Uniunea Europeană nu poate desemna oficial un stat drept sponsor al terorismului, Parlamentul European face apel la blocul comunitar să elaboreze un cadru juridic adecvat şi să ia în considerare adăugarea Rusiei pe o astfel de listă. Numirea ar duce la o serie de măsuri restrictive semnificative împotriva Moscovei şi ar avea implicaţii restrictive profunde pentru relaţiile dintre Bruxelles și Moscova.
Totodată, PE solicită Uniunii Europene să izoleze şi mai mult țara lui Putin la nivel internaţional, inclusiv în ceea ce priveşte apartenenţa Rusiei la organizaţii şi organisme internaţionale, cum ar fi Consiliul de Securitate al ONU. Eurodeputaţii mai doresc ca relaţiile diplomatice să fie diminuate cu Rusia, contactele UE cu reprezentanţii oficiali ruşi să fie menţinute la nivelul minim absolut, iar instituţiile europene afiliate statului rus, care răspândesc propaganda Kremlinului, să fie închise şi interzise.
În contextul escaladării actelor de terorism ale armatei ruse împotriva civililor ucraineni, rezoluţia PE solicită statelor membre să finalizeze rapid cel de-al nouălea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei.