Vom spune „adio” prețurilor mari la RCA: vestea la care nu te așteptai, ca șofer în România
Falimentul City Insurance a fost picătura care a umplut paharul pieței RCA din România, ducând prețurile la un nivel care i-a revoltat pentru cei mai mulți dinte șoferi.
Din fericire, se pare că vedem în sfârșit luminița de la capătul tunelului. Șoferii primesc, chiar de la Guvern, o veste la care nu s-ar fi așteptat în plin val inflaționist.
Ce surpriză pregătește Guvernul
Se pare că Executivul de la București are în plan o hotărâre prin care să plafoneze prețurile la asigurările RCA. Așa s-ar pune frână valului de scumpiri pe care le suportă românii, la toate bunurile și serviciile de strictă necesitate, în contextul unei rate anuale a inflației care a depășit pragul de 8 puncte procentuale.
„Este vorba de un proiect de limitare a acestor tarife, care va avea aceste tarife de referinţă pe care un auditor independent le calculează. Au fost calculate noile tarife de referinţă şi urmează să le publicăm luni pe site-ul ASF, iar această limitare se va referi la aceste tarife.
Venim cu această propunere având în vedere evoluţiile din ultima perioadă pe piaţa RCA şi pentru protecţia populaţiei”, a declarat Valentin Ionescu, directorul general pe sectorul de asigurări al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), potrivit Antena 3.
Oficialul a mai declarat faptul că instituția pe care o conduce urmărește foarte atent ce s-a întâmplat după retragerea autorizaţiei companiei City.
„Ne-am dorit foarte mult ca această piaţă să se aşeze într-un mod ordonat şi ne-am dorit să nu fie creşteri foarte mari de tarife.
Pe unele dintre clasele de asigurări, aceste creşteri nu au fost chiar substanţiale, dar există anumite segmente, atât la persoane fizice, cât şi la persoane juridice, unde au fost creşteri mai mult decât ar fi trebuit.
La tarifele de dinaintea falimentului City Insurance nu avem cum să ajungem pentru că tarifele practicate de această companie aveau la bază nişte documente false, nişte bani care nu existau. Tocmai de aceea organele statului fac o anchetă. Nu se poate să avem tarife aşa cum erau.
Totuşi, având în vedere că tarifele de referinţă sunt calculate în mod independent, pe baza unui istoric de 5 ani şi are încărcările date de particularităţile României, frecvenţa, severitatea sau inflaţia daunelor, noi considerăm că aceste tarife de referinţă sunt relevante şi trebuie luate în calcul în această limitare pe care noi am propus-o”, a mai explicat Valentin Ionescu.