25 nov. 2022 | 13:33

Vom fi și mai săraci în 2023: avertismentul care-ți dă fiori reci, vin vremuri mai grele

ACTUALITATE
Vom fi și mai săraci în 2023: avertismentul care-ți dă fiori reci, vin vremuri mai grele

Anul 2022 a fost marcat de multiple crize, atât pe plan intern, cât și internațional, dar 2023 se anunță a fi chiar mai dificil decât ceea ce am trăit până acum.

Cele mai recente previziuni economice indică o deteriorare a situației financiare pentru europeni, mai ales pentru locuitorii celor 19 state care utilizează moneda euro.

Oamenii vor sărăci în 2023, atrag atenția economiștii

Conform unui raport al Swiss Re Institute, vin vremuri grele pentru zona euro. Anul 2023 va aduce cu sine o recesiune adâncă în regiune, cred specialiștii. Aceștia se așteaptă la o ameliorare timidă a situației economice a zonei euro de-abia prin anul 2024.

Concret, economia zonei euro va scădea cu 0,2% anul viitor, iar în 2024 va înregistra o creștere extrem de mică, evaluată în acest moment la doar plus 1,3%. Despre anul curent, specialiștii anticipează că zona euro va finaliza 2022 cu o creștere economică de 3,1%.

Deși procentul acesta poate părea destul de mare, trebuie să ținem cont de faptul că situația economică s-a deteriorat semnificativ comparativ cu anul trecut, când creșterea economică a zonei euro atinsese pragul destul de puternic de 5,2%.

De asemenea, specialiștii subliniază faptul că aceste cifre sunt supuse unor riscuri. Practic, situația ar putea să fie una mult mai gravă, dacă riscurile din prezent s-ar agrava.

Aceștia mai subliniază că nici Statele Unite nu vor fi ocolite de probleme economice, în 2023. Și aici, pe fondul înăspririi politicilor monetare, prin scumpirea banilor, economia riscă să alunece în criză.

„Fără a lua în calcul materializarea unor riscuri neanticipate privind stabilitatea financiară, credem că zona euro se va confrunta cu o recesiune mai puternică decât Statele Unite, pe fondul crizei din energie și a creșterii substanțiale a costului vieții, mai ales că mai mulți indicatori relevanți sunt deja în teritoriul recesiunii.

În Statele Unite, politica monetară foarte strictă dusă de FED (n.r. sistemul de bănci centrale al SUA) ar putea arunca economia în recesiune. În orice caz, riscul de instabilitate financiară va face ca declinul să fie mai puternic în ambele regiuni amintite”, notează analiza citată.