29 nov. 2022 | 11:25

Volkswagen trage semnalul de alarmă: ce se întâmplă cu investițiile

ACTUALITATE
Volkswagen trage semnalul de alarmă: ce se întâmplă cu investițiile

Thomas Schäfer, șeful mărcii VW, spune că evoluția costurilor energiei va împiedica dezvoltarea fabricilor de celule de baterii.

Investițiile în proiecte industriale din Germania și UE, cum ar fi fabricile de baterii, vor fi imposibile dacă factorii de decizie din regiune nu reușesc să controleze creșterea prețurilor la energie pe termen lung, a declarat șeful mărcii omonime a Grupului Volkswagen, Thomas Schäfer.

„Dacă nu reușim să reducem rapid și fiabil prețurile energiei în Germania și Europa, investițiile în producția consumatoare de energie sau în noi fabrici de celule de baterii din Germania și UE vor fi practic neviabile”, a scris VW Schaefer pe LinkedIn.

„Crearea de valoare în acest domeniu va avea loc în altă parte.”

Actuala criză creează probleme

VW intenționează să aibă șase fabrici de baterii în plină funcționare în Europa până în 2030, sub compania sa de baterii PowerCo, care a început la fabrica sa de plumb din Germania în iulie a acestui an și a semnat un joint venture de 3 miliarde de euro  cu Umicore în septembrie pentru producerea materialului catodic.

O schiță a cooperării în materie de politică industrială elaborată de miniștrii economiei francez și germană săptămâna trecută „nu este insuficientă în domenii cruciale și nu abordează prioritățile preconizate”, a spus Schaefer.

Criza energetică a Europei agravează presiunea asupra modului de a răspunde Legii de reducere a inflației din SUA, legislației climatice și fiscale a președintelui Joe Biden, care urmărește să stimuleze producția internă de mașini electrice și să reducă dependența de China pentru componentele și materialele bateriilor.

Oficialii Uniunii Europene au spus că programul de subvenții încalcă regulile Organizației Mondiale a Comerțului și discriminează companiile din afara SUA.

Programele UE nu se concentrează suficient pe „intensificarea, extinderea și industrializarea pe termen scurt a producției”, a spus Schaefer, criticând ceea ce el a numit „reguli învechite și birocratice privind ajutorul de stat”.