Vladimir Putin trece la amenințări. Vor fi „consecințe grave” după decizia Bruxelles-ului
Președintele rus Vladimir Putin a avertizat că planurile occidentale de a introduce plafoane pentru prețul petrolului ar putea avea „consecințe grave” pentru piețele energetice, în timpul unei conversații telefonice cu premierul irakian, joi.
„Vladimir Putin a subliniat că astfel de acțiuni sunt contrare principiilor relațiilor de piață și este foarte probabil să ducă la consecințe grave pentru piețele globale de energie”, a declarat Kremlinul într-o lectură a convorbirii telefonice a liderului rus cu premierul irakian Mohammed Shia al-Sudani.
Kremlinul a precizat că ambele părți au vorbit, de asemenea, în mod pozitiv despre activitatea celor două țări în cadrul OPEC+, despre care a spus că a contribuit la „stabilizarea pieței mondiale a petrolului”.
Țările occidentale au impus sancțiuni fără precedent Rusiei de când Putin a trimis trupe în Ucraina, la 24 februarie.
Marți, Departamentul de Trezorerie al SUA a declarat că Washingtonul și aliații săi plănuiesc acum să finalizeze un plafon de preț pentru petrolul rusesc în „următoarele câteva zile”, în timp ce încearcă să taie o sursă critică de finanțare pentru Moscova.
Plafonul de preț ar sta la baza unei interdicții care ar urma să intre în vigoare la 5 decembrie și care ar interzice firmelor să transporte sau să asigure transporturile de petrol rusesc vândute peste un preț fix.
Rusia nu va furniza gaz statelor care acceptă plafonarea prețului
Rusia nu intenționează să furnizeze petrol și gaze țărilor care susțin o plafonare a prețului la petrolul rusesc, a declarat joi Kremlinul, dar va lua o decizie finală după ce va analiza toate cifrele.
G7 are în vedere o plafonare a petrolului rusesc transportat pe mare la 65-70 de dolari pe baril, deși guvernele din Uniunea Europeană nu au convenit încă asupra unui preț, iar discuțiile vor continua.
„Deocamdată, ne menținem poziția președintelui Vladimir Putin, potrivit căreia nu vom furniza petrol și gaze țărilor care vor stabili (plafonul) și se vor alătura plafonului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul convorbirii zilnice cu reporterii, potrivit Reuters.
„Dar trebuie să analizăm totul înainte de a ne formula poziția”.
Miercuri, mai multe surse familiarizate cu subiectul au declarat că statele G7 discută o eventuală plafonare a prețului gazului rusesc în jurul valorii de 65-70 de dolari.
La 5 decembrie, UE impune un embargo petrolier asupra Rusiei.
Potrivit celor două surse care au vorbit sub rezerva anonimatului, Polonia și Ungaria și-au exprimat îngrijorarea cu privire la măsurile de plafonare a prețurilor la reuniunea ambasadorilor UE.
Varșovia a declarat anterior că ar prefera un plafon mai apropiat de 20 de dolari pe baril, ceea ce l-ar alinia mai mult la costurile de producție ale petrolului rusesc și ar afecta mai sever fondul de război al Kremlinului.