28 oct. 2022 | 18:10

Vladimir Putin și pacea în Ucraina: „Odesa poate fi simbolul soluției”

ULTIMA ORĂ
Vladimir Putin și pacea în Ucraina: „Odesa poate fi simbolul soluției”

„Odessa poate fi atât un motiv de dispută, cât și un simbol al rezolvării conflictelor”. Este declarația făcută de președintele rus Vladimir Putin care dă speranțe în ceea ce privește o negociere de pace cu Ucraina.

Putin, deschis la negocieri cu Ucraina?

„Odesa poate fi atât un motiv de dispută, cât și un simbol al rezolvării conflictului și un simbol al găsirii unei soluții la tot ceea ce se întâmplă acum”, a subliniat liderul rus.

El a răspuns la întrebarea unei persoane privind tipul de viză necesară pentru a vizita Odesa. „Va fi nevoie de o viză ucraineană sau una rusească?”, a fost întrebat Putin, la finalul unei întâlniri la clubul Valdai, pe 27 octombrie, unde președintele rus a ținut un discurs important.

„Odesa e unul dintre cele mai frumoase orașe ale lumii. Chiar dacă au dărâmat statuia fondatoarei orașului, țarina Ecaterina a II-a. Ultima oară când am fost acolo era îngrijit centrul, dar restul, în materie de infrastructură, nu mi s-a părut îngrijit. Dar rămâne un oraș de mare tradiție. Cine știe, Odessa poate fi simbolul rezolvării acestui conflict”, a răspuns Vladimir Putin.

De asemenea, Putin a fost de acord cu afirmația potrivit căreia situația din Ucraina poate fi numită parțial un război civil.

Odesa poate fi atât un mărgăritar, cât și un simbol al rezolvării conflictului, a declarat joi, 27 octombrie, președintele rus Vladimir Putin, în timpul sesiunii plenare a clubului internațional de discuții Valdai.

Un jurnalist maghiar s-a adresat liderului rus cu întrebarea ce fel de viză ar trebui să fie eliberată pentru o călătorie la Odesa peste câțiva ani – ucraineană sau rusă.

„După cum știți, Odesa a fost fondată de Ecaterina a II-a și nici măcar naționaliștii extremiști nu îndrăznesc să demoleze monumentul fondatorului orașului. Odesa poate fi atât un motiv de dispută, cât și un simbol al rezolvării conflictului și un simbol al găsirii unei soluții la tot ceea ce se întâmplă acum”, a răspuns Putin.

Putin așteaptă semnalul de la Washington

De asemenea, șeful statului a numit Odesa unul dintre cele mai frumoase orașe din lume. În același timp, el a adăugat că ultima sa vizită în oraș nu a produs cele mai bune impresii.

Joi, în timpul unui discurs rostit la clubul de discuții Valdai, Putin a evocat, de asemenea, faptul istoric al unității popoarelor rus și ucrainean. El a adăugat că divizarea poporului rus a început în secolul al XIX-lea și a fost susținută constant de Occident.

El a continuat spunând că „în multe ocazii am spus că suntem deschiși unei negocieri. Nu e nevoie decât ca de la Washington să se dea semnalul către Kiev ca să fie deschiși la o soluție”.

Este pentru prima oară când liderul rus este de acord cu folosirea cuvântului „război”. Până în acest moment, el a numit situația din Ucraina „operațiune militară specială”.