Vladimir Putin avertizează țările occidentale, după ultimele sancțiuni: „Și voi veți avea de suferit“
În contextul sancțiunilor impuse de Occident, Rusia a anunțat miercuri că lucrează la un răspuns rapid, care să fie resimțit în cele mai sensibile zone. În prezent, țara aflată sub domnia lui Vladimir Putin se confruntă cu cea mai gravă criză de la căderea Uniunii Sovietice din 1991. Află în continuare ce sancțiuni pregătește Rusia pentru țările occidentale.
Putin avertizează țările occidentale, după ultimele sancțiuni
Rusia a transmis un mesaj de avertisment pentru Occident miercuri, spunând că lucrează la un răspuns, prin sancțiuni, care va fi rapid și se va resimți în cele mai sensibile zone, în contextul în care țara lui Putin se confruntă cu cea mai gravă criză de la căderea Uniunii Sovietice din 1991.
Răspunsul Rusiei vine în contextul în care Occidentul a impus sancțiuni paralizante asupra aproape întregului sistem financiar și corporativ, după ce liderul de la Moscova a început războiul în Ucraina, pe 24 februarie.
„Reacția Rusiei va fi rapidă, atentă și sensibilă pentru cei cărora li se adresează“, a spus Dmitri Birichevsky, directorul departamentului pentru cooperare economică al Ministerului de Externe, citat de agenția de presă RIA, transmite Reuters.
Marți, președintele SUA, Joe Biden, a impus o interdicție imediată asupra importurilor de petrol rusesc (mai multe detalii găsiți AICI), ca răspuns la invadarea Ucrainei.
„Interzicem toate importurile de petrol şi gaz rusesc. Aceasta înseamnă că petrolul rusesc nu va mai fi acceptat în porturile americane, iar poporul american va da o nouă lovitură puternică maşinii de război a preşedintelui rus Vladimir Putin“, le-a spus președintele jurnaliştilor, la Casa Albă.
„Și voi veți avea de suferit“
Totodată, Rusia a avertizat încă de la începutul acestei săptămâni că prețul petrolului ar putea crește până la peste 300 de dolari pe baril, dacă SUA și Uniunea Europeană (UE) vor interzice importurile de țiței din această țară.
Moscova spune că Europa consumă anual aproximativ 500 de milioane de tone de petrol, aproximativ 30% din aceasta (sau 150 de milioane de tone) fiind furnizat de Rusia, alături de 80 de milioane de tone de produse petrochimice.
Vladimir Putin a declarat anterior că „operațiunea militară specială“ în Ucraina este esențială pentru a asigura securitatea Rusiei, după ce Statele Unite au extins alianța militară NATO la granițele țării sale, sprijinind totodată liderii pro-occidentali de la Kiev.