22 dec. 2022 | 13:56

Vine criză mare în 2023: primul șoc e la casele de schimb valutar, cât de scump va fi euro, în curând

ACTUALITATE
Vine criză mare în 2023: primul șoc e la casele de schimb valutar, cât de scump va fi euro, în curând

Anul 2023 nu va fi lipsit de provocări și dificultăți economice, oricât de mult ne-am dori acest lucru, fiecare dintre noi. Din nefericire, analiștii economici și oamenii de afaceri au slabe așteptări legate de o viață mai bună și prosperă, anul viitor.

Conform celor mai recente previziuni conturate de CFA România, se pare că vom plăti, foarte curând, mai bine de 5 lei pentru un euro.

Moneda noastră națională își va pierde din valoare în fața euro, în următoarele șase luni!

“Anticipațiile inflaționiste au reintrat pe trendul crescător, acestea arătând o inflație exprimată în două cifre pentru întreg anul următor. Reducerea puterii de cumpărare datorată inflației își va pune amprenta asupra consumului anul viitor. În aceste condiții și anticipațiile de creștere economică pentru anul 2023 s-au redus, acestea înregistrând o valoare de 1,3%”, a precizat vicepreședinte al Asociației CFA România.

Nu va fi simplu să cumperi euro, doar cei bogați își vor mai permite

CFA România precizează că peste 90% dintre participanți anticipează o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0279 lei pentru un euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,1021 lei pentru un euro.

„Indicatorul de Incredere Macroeconomică al Asociatiei CFA România a crescut marginal (cu 0,4 puncte) la valoarea de 33,7 puncte. Această situație s-a datorat pe de o parte majorarii cu 2,2 puncte a componentei de condiții curente, iar pe de altă parte a scăderii, cu 0,5 puncte a componentei de anticipații. Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni s-a majorat față de exercițiul anterior, ajungând la o valoare medie de 10,68%”, precizează CFA România.

De reținut că Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) și este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la: condițiile curente – referitoare la mediul de afaceri și piață muncii; anticipațiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piață muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie.