19 dec. 2022 | 17:50

Vin noi trupe NATO în România. Klaus Iohannis a aprobat documentul

ULTIMA ORĂ
Vin noi trupe NATO în România. Klaus Iohannis a aprobat documentul

Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, 19 decembrie, că a aprobat intrarea, staţionarea şi operarea detaşamentului din Macedonia de Nord pe teritoriul României, în scopul îndeplinirii misiunilor subsumate consolidării posturii de descurajare şi apărare a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

Noi trupe NATO pe teritoriul României

Liderul de la Cotroceni a informat Parlamentul României că „s-a hotărât extinderea prezenței forțelor aliate pe teritoriul țării noastre”. Astfel, noi trupe NATO urmează să vină pe Flancul Estic, ca răspuns la dinamica situaţiei de securitate regională.

„În contextul conflictului declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, SACEUR a propus şi a primit sprijinul naţiunilor aliate pentru iniţierea unor măsuri de vigilenţă sporită pentru consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic. În acest sens şi în concordanţă cu deciziile adoptate la Summitul de la Madrid din 28 – 30 iunie, s-a hotărât extinderea prezenţei forţelor aliate pe teritoriul ţării noastre, ca răspuns la dinamica situaţiei de securitate regională.

În urma discuţiilor bilaterale dintre autorităţile politice din România şi din Macedonia de Nord, autorităţile politice macedonene au aprobat participarea la activităţile de vigilenţă sporită pe teritoriul României cu un detaşament de infanterie şi tehnică aferentă”, a transmis Klaus Iohannis Parlamentului.

Structura macedoneană este subordonată Brigăzii Multinaţionale de Sud-Est şi este dislocată în garnizoana Caracal, unde va participa la exerciţii şi activităţi de instruire în comun, precum şi în cadrul operaţiilor aliate.

Klaus Iohannis a aprobat intrarea militarilor străini în țara noastră

Klaus Iohannis a explicat în scrisoarea adresată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului că, în urma analizei de securitate din regiune şi a solicitărilor Alianţei Nord-Atlantice, în conformitate cu art. 119 din Constituţia României şi cu prevederile art. 4 alin. (1) din Legea 291/2007 privind intrarea, staţionarea, desfăşurarea de operaţiuni sau tranzitul forţelor armatelor străine pe teritoriul României, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, la propunerea prim-ministrului României, după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, „am aprobat intrarea, staţionarea şi operarea detaşamentului din Macedonia de Nord pe teritoriul României, în scopul îndeplinirii misiunilor subsumate consolidării posturii de descurajare şi apărare a NATO”.

Șeful MApN, mandatat să ia decizii cheie

Șeful statului a mai spus că ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, este mandatat să aprobe eventualele modificări de personal, tehnică militară şi perioada de dislocare în cadrul detaşamentului macedonean, în funcţie de necesităţile operaţionale şi de evoluţia de securitate în regiune, cu informarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.