Viktor Orban, nou apel la UE să renunțe la sancțiunile împotriva Rusiei: „Doar SUA câștigă de pe urma lor”
Premierul Ungariei, Viktor Orban, critică sancţiunile UE împotriva Rusiei, susținând că doar americanii vor „câștiga” de pe urma acestora, iar „ruşii nu vor pierde”. Oficialul de la Budapesta consideră că soluția finală la prețurile mari la energie este renunțarea la aceste măsuri punitive.
Viktor Orban intervine pentru Rusia
În emisiunea „Bună dimineaţa, Ungaria”, difuzată pe postul public maghiar Radio Kossuth, prim-ministrul Viktor Orban a relatat că între Rusia şi Ucraina este nevoie de încetarea focului şi de negocieri de pace. Doar așa am avea parte de-o uşurare economică, pentru că, atât timp cât războiul va continua și Occidentul va răspunde cu sancţiuni, nu vor scădea nici inflaţia, nici preţurile la energie.
Sancţiunile „nu le-au reuşit” celor de la Bruxelles, este convins prietenul lui Vladimir Putin. Mai mult decât atât, acestea nu sunt însoţite de propuneri de reducere a preţurilor, motiv pentru care avem de-a face cu inflaţie, a mai spus Orban.
UE are de pierdut dacă nu renunță la sancțiuni
Potrivit premierului Viktor Orban, Ungaria a fost scutită de toate sancţiunile care ar fi avut un efect negativ asupra pieţei de energie, dar problema este că, din moment ce face parte din piaţa europeană comună, ţara este afectată de preţurile mari la energie. Soluţia finală ar fi ca UE să renunţe la politica de sancţiuni, semnalând, totodată, că pentru asta mai trebuie luptat mult.
Oficialul de la Budapesta a explicat că, în timp ce unii vorbesc despre necesitatea câştigării războiului, Ungaria pledează pentru încetarea imediată a focului şi cere negocieri de pace.
„Noi suntem o țară de luptători pentru libertate”, prin urmare, suntem întrebaţi deseori, „cum de un astfel de popor de luptători pentru libertate este acum de partea păcii”, a punctat Viktor Orban.
Premierul Ungariei amintește de URSS
În continuare, acesta a spus că Ungariei nu trebuie să i se explice cum este „brutalitatea ce poate fi asociată Armatei Sovietice” şi cum este să lupţi împotriva ruşilor, fiindcă „noi ştim ce este brutalitatea şi ce este războiul”. Dar în 1956, „noi nu am luptat, pentru că am crezut că vom învinge Uniunea Sovietică”, ci „am pornit o revoluţie şi un război de independenţă pentru a forţa o încetare a focului şi negocieri de pace”, a transmis el.
Scopul fusese ca ruşii să ajungă la o înţelegere cu occidentalii, într-o negociere de pace, astfel încât „să devenim şi noi neutri, la fel ca Austria”. Vocile care susțin acum că este nevoie de o încetare a focului și de negocieri de pace devin din ce în ce mai puternice, a specificat premierul Ungariei.
Doar americanii câștigă de pe urma măsurilor anti-Putin
Referitor la sancțiunile occidentale, șefului guvernului de la Budapesta menționează că nemulţumirea crește în UE și că Ungaria nu mai este singura ţară care îşi pune întrebarea: Ce se întâmplă aici şi în al cui interes este.
„Trebuie să punem această întrebare şi prietenilor noştri americani”: ce se întâmplă aici, cine are de câştigat în această chestiune, „pentru că noi, europenii, cu siguranţă pierdem”, în timp ce „voi veţi câştiga, iar ruşii, cel puţin, nu vor pierde”, este remarca lui Orban. Premierul acuză că totul este pus la punct în aşa fel încât „noi, europenii, nu putem decât să pierdem în această situaţie”.
Cât despre aruncarea în aer a gazoductului Nord Stream, Viktor Orban cataloghează avariile drept o chestiune gravă și un act terorist.