16 dec. 2022 | 11:17

Viktor Orban intervine în scandalul de corupție din Parlamentul European: „Toată lumea ştia”

ULTIMA ORĂ
Viktor Orban intervine în scandalul de corupție din Parlamentul European: „Toată lumea ştia”

Suspendarea Evei Kaili din funcția de vicepreședinte al Parlamentului European nu a trecut neobservată în politia maghiară. În septembrie, legislativul UE a spus despre Ungaria că „nu mai este o democrație”. Europarlamentara socialistă elenă a fost reținută în cadrul unei „anchete de corupție a presupuselor activități de lobby ilegale ale Qatarului”, iar premierul Viktor Orban a reacționat dur.

Viktor Orban, reacție la scandalul de corupție din Parlamentul European

„Este timpul să desenăm mlaştina de aici, de la Bruxelles”, a spus prim-ministrul Viktor Orban. Faptul că „vicepreşedintele stângist al Parlamentului European a fost arestat sub acuzaţia de corupţie” şi-a pus amprenta pe summitul Uniunii Europene de la Bruxelles, a explicat oficialul de la Budapesta.

În continuare, premierul Ungariei a declarat: „Toată lumea ştia că Bruxelles este plin de cazuri de corupţie, dar acum s-a ajuns deja la un nivel la care a fost nevoie şi de intervenţia poliţiei. Scandalul de corupţie a zguduit instituţiile europene, percheziţiile domiciliare se ţin lanţ, poliţia confiscă milioane de euro şi toată lumea încearcă să afle care sunt politicienii de la Bruxelles care ar mai putea fi implicaţi”. Orban a adăugat: „Mulţi sunt de părere că legăturile ar putea ajunge până la nivelurile cele mai înalte”.

Roberta Metsola, audiată în cazul Qatargate

Totodată, acesta a precizat că joi a fost audiată preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola. „I-am solicitat, am iniţiat o anchetă profundă şi cuprinzătoare asupra scandalului de corupţie de la Bruxelles”, a punctat Orban.

Premierul ungar Viktor Orban a batjocorit, luni, Parlamentul European pe rețelele sociale, din cauza acuzațiilor că gazda Cupei Mondiale (Qatar) a plătit pentru influență în Europa. În trecut, PE a adoptat o poziție fermă împotriva Ungariei în privința statului de drept, declarând că țara „nu mai este o democrație”.

„Bună dimineața Parlamentului European”, a scris el pe Twitter, postând o fotografie veche în care foști lideri mondiali râd și cuvintele: „(…) PE este serios îngrijorat de corupția din Ungaria”.

Cine este „creierul operațiunii”

Procurorii belgieni au acuzat-o, duminică, pe vicepreședinta Parlamentului European, Eva Kaili, și pe alte trei persoane de corupție, în cadrul unei investigații majore asupra unei presupuse campanii de influență ilegală a Qatarului. Și Marocul ar fi implicat. De altfel, italianul Francesco Giorgi (iubitul lui Kaili) şi-a recunoscut implicarea în scandalul mitei. În timpul interogatoriului, el a dezvăluit cine este „creierul operațiunii”: fostul parlamentar italian Pier Antonio Panzieri, de la domiciliul căruia oamenii legii au confiscat 700.000 de euro.