29 apr. 2022 | 11:35

Viitorul energiei electrice ecologice: electricitate fără fir folosind microunde pe distanțe lungi

ACTUALITATE
Viitorul energiei electrice ecologice: electricitate fără fir folosind microunde pe distanțe lungi

Oamenii de știință de la NRL – Naval Research Laboratory (Laboratorul de Cercetare Navală al armatei americane), o unitate de cercetare a Corpului Marin al Statelor Unite și a Marinei Statelor Unite, au transmis fără fir 1,6 kilowați de energie electrică, pe un kilometru, pentru a demonstra fezabilitatea transmisiei cu microunde terestre.

Pentru a face acest lucru, au transformat electricitatea în microunde, care au fost apoi trimise la un receptor într-un fascicul direcționat. Pentru a focaliza cu precizie fasciculul cu microunde, cercetătorii au folosit o antenă de transmisie. Potrivit Science-news.co, aceasta este „cea mai semnificativă demonstrație a transmisiei de putere, din aproape 50 de ani”. Transmisia de putere cu microunde este transferul punct la punct al energiei electrice în spațiul liber, printr-un fascicul de microunde direcționat. Proiectul a fost finanțat de Fondul de Îmbunătățire a Capacității Energetice Operaționale al Oficiului Subsecretarului pentru Cercetare și Inginerie și se numește „Transmitere de putere sigură și continuă – Microunde (SCOPE-M)”.

Fezabilitatea transmisiei cu microunde terestre

Fasciculul de microunde este recepționat cu o antenă de redresare, care constă într-un număr mare de antene mici de microunde. Acestea funcționează în banda X, intervalul de frecvență cuprins între 7 și 11,2 gigaherți (GHz). O diodă transformă apoi undele electromagnetice de intrare înapoi în putere electrică DC. În sistemul demonstrativ, NRL a folosit banda de 10 GHZ, deoarece tehnologia este considerată a fi matură și disponibilă la costuri reduse.

Brian Tierney, Ph.D., inginer electronic SCOPE-M, a declarat: „Deși SCOPE-M a fost o legătură de transmisie de energie terestră, a fost o bună dovadă a conceptului pentru o legătură de transmisie de putere spațială”.

În viitor, Departamentul de Apărare al SUA ar dori să folosească tehnologia pentru transmisia de energie fără fir din spațiu. Conform planurilor armatei americane, trupele desfășurate în străinătate urmează să fie alimentate cu energie prin transmisie de energie. Acestea ar fi apoi independente de livrările de combustibil. China lucrează și ea la un concept similar, dar este destinat utilizării civile.

Christopher Rodenbeck, Ph.D., Șeful Grupului de Concepte Avansate, NRL a declarat că transmisia de energie este tehnologia ecologică supremă. Spre deosebire de alte surse de energie curată, puterea transmisă din spațiu către Pământ poate furniza energie în mod continuu 24/7 – 365 de zile pe an.