06 sept. 2022 | 10:02

Viitorul energiei curate: cum funcționează generatoarele de valuri

ACTUALITATE
Viitorul energiei curate: cum funcționează generatoarele de valuri

Sea Wave Energy Ltd (SWEL) lucrează de mai bine de un deceniu la un dispozitiv plutitor de energie a valurilor pe care îl numește Waveline Magnet. Cu mai multe prototipuri testate pe teritoriu și off-shore, compania susține că oferă „cost ultra scăzut”, cu un randament ridicat. Iată cum arată viitorul energiei curate.

Generarea de energie electrică solară proliferează la nivel global și devine un pilon cheie al erei decarbonizării. Energia lunară durează mult mai mult. Energia mareelor ​​și a valurilor este ușor de văzut. Este evident că există o cantitate enormă de putere în ocean, care așteaptă să fie folosită. Dar este, de asemenea, un mediu incredibil de dur și încă nu vedem energia mareelor ​​sau a valurilor valorificată la scară mare.

Viitorul energiei curate sună bine

Asta nu înseamnă că oamenii nu încearcă – am văzut multe idei și proiecte privind energia mareelor ​​de-a lungul anilor și la fel de multe dedicate atragerii energiei valurilor pentru utilizare pe uscat. Există o mulțime de prototipuri și instalații comerciale la scară mică fie în funcțiune, fie în construcție, iar sectorul rămâne optimist că va aduce o contribuție semnificativă la energia curată în anii următori.

Compania SWEL operează între Marea Britanie și Cipru. Dezvoltă, prototipează și testează de mult timp dispozitivele Waveline Magnet. În cei mai simpli termeni, le poți concepe ca lanțuri lungi, modulare, de flotoare din plastic, concepute să stea deasupra apei, aliniate și îndreptate direct spre valuri.

Pe măsură ce valurile vin, flotoarele urmează contururile apei, creând o mișcare serpentină în aceste lanțuri plutitoare. În loc să se conecteze direct unul cu celălalt, flotoarele sunt atașate la piese rigide, care nu sunt plutitoare, prin intermediul brațelor de pârghie. Astfel, plutitoarele se mișcă odată cu valurile, coloana vertebrală rămâne relativ nemișcată, iar brațele pârghiei antrenează generatoarele electrice din interiorul unităților atât în ​​mișcarea lor în sus, cât și în jos.

Pe măsură ce un val lovește pentru prima dată magnetul Waveline, sistemul primește o “citire” a mărimii și vitezei undei, permițându-i să ajusteze cu precizie extracția de putere la fiecare generator, pe măsură ce valul se deplasează pe linie. SWEL spune că această mașinărie poate funcționa la „toate înălțimile valurilor” și că „condițiile dure ale valurilor nu afectează negativ performanța dispozitivului, ci, în contrast, o îmbunătățesc, fără complicații de defecțiune”.