10 apr. 2022 | 18:44

VIDEO Ce au scris soldații ruși pe un teren de fotbal din Ucraina. Imaginile, vizibile din satelit, au făcut înconjurul lumii, stârnind un val de revolte

ULTIMA ORĂ
VIDEO Ce au scris soldații ruși pe un teren de fotbal din Ucraina. Imaginile, vizibile din satelit, au făcut înconjurul lumii, stârnind un val de revolte

Amploarea ororilor dezlănțuite asupra civililor din orașul ucrainean Borodianka, situat în regiunea Kiev, este descoperită abia acum, în timp ce autoritățile strâng molozul după retragerea soldaților ruși. Fotografiile din suburbia Kievului au arătat cratere acolo unde se aflau cândva blocuri de apartamente înalte. Puținele clădiri care au mai rămâs în picioare sunt înnegrite de fum.

Armata rusă a făcut dezastru în regiunea Kiev

Cadavrele care au fost acoperite de praf de săptămâni bune au fost scoase din dărâmături în ultimele zile. Supraviețuitorii au descris  „îngrozitoare” vederea trupelor rusești care au intrat în oraș luna trecută. Se știe că cel puțin 26 de civili au murit în timpul unui atac aerian asupra orașului luna trecută, deși oficialii bănuiesc că numărul real al morților este mult mai mare.

Aproximativ 200 de persoane sunt încă date dispărute. Presa locală a raportat „puțină speranță” în a găsi supraviețuitori printre dărâmăturile unde au fost bombardate 10 blocuri. Lucrurile personale au fost văzute împrăștiate într-un parc de lângă mormanele uriașe de moloz unde se afla cândva o clădire rezidențială înaltă. Autoritățile locale au spus că obiectele au zburat probabil din clădire în timp ce ploaia de bombe a făcut ravagii în urmă cu câteva săptămâni.

Borodianka, printre cele mai bombardate orașe ucrainene

Borodianka, un orășel cu 15.000 de locuitori, a suferit unele dintre cele mai grave bombardamente de la începutul invaziei ruse. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că dezastrul de aici este „mult mai îngrozitor” decât ce a fost deja descoperit în Bucha, aflat în apropiere.

Armata rusă a declanșat o campanie acerbă de bombardare asupra orașului Borodianka la începutul lunii martie, când Kremlinul a încercat să se apropie de Kiev, soldații ocupând orașul timp de mai bine de o lună. Cu toate acestea, amploarea distrugerii este descoperită abia acum, deoarece forțele lui Putin s-au retras din nord pentru a-și concentra eforturile spre estul Ucrainei.

Război în Ucraina. Ziua 38 Rusia

Soldații ruși au scris litera ”V” pe terenul de fotbal

Însă, înainte de a pleca din Borodianka, soldații ruși au vrut să lase o amintire și pe terenul de fotbal al orașului. Astfel, au luat un tractor cu care au vrut să deseneze litera „Z”, simbolul războiului din Ucraina. Însă, au reușit să facă un „V”, cel mai probabil de la „victorie”, și alte „desene”, fapt care a stârnit indignare și valuri de ironii.

De regulă, prezența literei „Z” pe vehiculele militare reprezintă un mod prin care lumea știe că aparțin Rusiei. De asemenea, este folosită și pentru că este inclusă în expresia rusească „Za pobedu”, care se traduce „pentru victorie”.

Mai mult, litera „Z” a ajuns să fie folosită de armata rusă și pentru că este inclusă în cuvintele „denazificare” și „demilitarizare”, termeni utilizați de Vladimir Putin în explicațiile pentru invadarea Ucrainei.