29 dec. 2022 | 10:55

VIDEO Cât de departe poți arunca o minge, dacă te afli pe Lună, Pluto sau Saturn: răspunsul cercetătorilor

ACTUALITATE
VIDEO Cât de departe poți arunca o minge, dacă te afli pe Lună, Pluto sau Saturn: răspunsul cercetătorilor

Imaginează-ți, spre exemplu, că arunci o minge banală undeva. O operațiune destul de ușoară. Acum imaginează-ți că faci același lucru pe Lună.

Desigur, dacă ești pasionat de domeniu, ai văzut deja suficiente videoclipuri cu astronauți care merg pe Lună sau chiar încearcă să sară. Totuși, știai că dacă pe afli pe Lună poți arunca acea minge peste o structură mai înaltă ca Turnul din Pisa?

Și dacă ai făcut asta, acum imaginează-ți că ești pe planeta Saturn, chiar dacă este mai greu, de vreme ce omul nu a ajuns niciodată acolo, în realitate, ci numai în imaginație.

Din fericire, astronomul James O’Donoghue a făcut calculele pentru tine și a realizat un clip, în care poți vedea exact cum ar reacționa o minge dacă ar fi aruncată pe diferite alte corpuri cerești.

Simularea care face lumină în cazul acestei dileme

„În prezent, putem experimenta spațiul cosmic doar prin imagini și videoclipuri, așa că acesta este conceput pentru a stimula experiența, și anume cum se comportă forța pe alte lumi”, a declarat James O’Donoghue, om de știință la Agenția Japoneză de Explorare Aerospațială.

„Aruncăm această minge cu viteza maximă pe care o poate arunca o persoană obișnuită… fără antrenament”, a mai spus el.

De acolo, gravitația determină cât de departe ajunge mingea. Gravitația unei planete provine din masa pe care o are. Obiectele mai mari au o gravitație crescută.

„De exemplu, Saturn are de 95 de ori mai multă masă decât Pământul, dar este cea mai puțin densă planetă din Sistemul Solar”, a declarat, de asemenea, O’Donoghue. „Așadar, când ești acolo, forța gravitațională care te trage înăuntru este, de fapt, mai slabă decât pe Pământ”.

De aceea, aruncarea unei mingi pe Saturn nu reprezintă nimic special. O aruncare cu adevărat specială ar avea loc pe Pluto, însă.

Având doar două treimi din diametrul Lunii, Pluto are o gravitație atât de mică, încât mingea ta ar putea spulbera Marea Piramidă din Giza. În cele din urmă, mingea de pe Pluto ar călători de 16 ori mai departe decât ar face-o pe Pământ.

Videoclipul este redat în „timp real”, arătând cât de mult ar dura fiecare aruncare a mingii, a mai spus O’Donoghue. Pe Pluto, durează 47 de secunde.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele