22 nov. 2022 | 17:51

Comisia Europeană recomandă ridicarea MCV. Klaus Iohannis: Acesta este ultimul raport pentru România. VIDEO

ULTIMA ORĂ
Comisia Europeană recomandă ridicarea MCV. Klaus Iohannis: Acesta este ultimul raport pentru România. VIDEO

Colegiul Comisarilor din cadrul Comisiei Europene se reunește, marți, la prânz, urmând să discute, între altele, concluziile raportului privind Mecanismul de Verificare și Cooperare în cazul României, potrivit mai multe surse de la Bruxelles. Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, susține că are informații potrivit cărora raportul este pozitiv, fiind foarte posibil ca țara noastră să scape de monitorizarea MCV.

Decizii importante așteptate de la Bruxelles

Update 22 noiembrie, ora 17:30: Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți încheierea Mecanismului de Cooperare și Verificare, adăugând că România are acum confirmarea clară asupra reformelor necesare referitoare la consolidarea statului de drept și a drumului împotriva corupției.

„Astăzi este o zi foarte importantă pentru România, care a făcut un nou pas semnificativ pe calea integrării europene. Mecanismul de Cooperare şi Verificare s-a încheiat astăzi pentru ţara noastră! Avem, aşadar, confirmarea clară că România a făcut reformele necesare pentru consolidarea statului de drept şi s-a înscris pe drumul ireversibil al luptei împotriva corupţiei.

Comisia Europeană a confirmat în urmă cu câteva minute, în raportul făcut public, progresul făcut de România în cadrul acestui mecanism, ceea ce înseamnă că îndeplinim recomandările şi obiectivele fixate prin MCV, Mecanismul de Cooperare şi Verificare, aşa cum au fost stabilite la momentul aderării noastre la Uniunea Europeană. Acesta este ultimul raport MCV al Comisiei Europene pentru ţara noastră”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Update 22 noiembrie, ora 15.13. Premierul Nicolae Ciucă anunță că în toate întâlnirile bilaterale întreprinse s-a discutat despre progresele țării noastre privind aderarea la spațiul Schengen, iar „prin rezultatele care au fost comunicate, putem spune că avem un optimism în tot ceea ce înseamnă acest demers final”.

„Am oferit deschidere și disponibilitate pentru a lămuri tot ceea ce este necesar, astfel încât și cei care mai au dubii să poată să le ridice și să poată da un vot pentru accederea României în spațiul Schengen. În toate întâlnirile pe care le-am avut am discutat despre progresele făcute de țara noastră, progrese care au fost demonstrate prin tot ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani. (…) Cred că prin rezultatele care au fost comunicate, putem spune că avem un optimism în tot ceea ce înseamnă acest demers final”, a precizat șeful Guvernului.

În ceea ce privește Mecanismul de Verificare și Cooperare, prim-ministrul României confirmă că MCV ar putea fi ridicat și că măsura este una normală, care confirmă progresele făcute de țara noastră în eliminarea corupției.

„La nivelul guvernului, avem aici ministrul Afacerilor Interne. Am discutat și cu ministrul Justiției, au fost demersuri coordonate pentru a ne discuta cu cei de la Comisie pentru verificări și claridificări, fiindcă toate datele care au fost examinate de 15 ani au fost îndeplinite. E vorba de un examen pentru consolidarea diplomației în România. E un examen că țara noastră a făcut un pas important și s-a încadrat în linia celorlalte state UE”, a explicat Nicolae Ciucă.

Știrea inițială: La Consiliul Uniunii Europene pe Justiție și Afaceri Interne (JAI) ar putea intra atât propunerea de aderare a României la spațiul Schengen, cât și ridicarea MCV. Vestea a fost confirmată de europarlamentarul Victor Negrescu (PSD).

„Colegiul Comisarilor va discuta astăzi despre raportul MCV. Se pare că va fi prezentată o analiză preliminară cu recomandări pozitive. Din informațiile pe care le am în acest moment, se vorbește chiar de posibilitatea de a trece de la MCV la mecanismul comun european privind justiția și statul de drept. Vom vedea concluziile finale. Acest raport pozitiv al Comisiei Europene poate ajuta mult România în procesul de aderare la spațiul Schengen”, a transmis Victor Negrescu.

Se discută despre ridicarea MCV pentru România

Colegiul Comisarilor din cadrul CE se reunește marți, la prânz, pentru a discuta și despre concluziile raportului MCV (Mecansimul de Verificare și Cooperare) în cazul României.

„Există varianta în care Colegiul Comisarilor să recomande într-o scrisoare adresată președintelui ridicarea MCV, adăugând o lungă listă de chestiuni pe care România le mai are de făcut. Nu va fi un CEC în alb. MCV va trebui ridicat, dar nu azi, încă nu suntem acolo”, ar fi spus oficiali europeni la o întâlnire cu europarlamentarii români, potrivit G4media.

Autoritățile de la București critică Mecanismul de Verificare și Cooperare

Decizia despre o eventuală ridicare a mecanismului va fi propusă de Comisia Europeană către Consiliul UE și Parlamentul European. De ani buni, autoritățile de la București insistă pentru ridicarea MCV-ului în cazul României, pe motiv că este un instrument discriminatoriu în raport cu alte state din blocul comunitar, care, deși au probleme cu funcționarea justiției, nu beneficiază de monitorizare.

Pe de altă parte, există un nou mecanism care supraveghează statul de drept în toate țările UE și condiționează fondurile europene de respectarea unor principii și valori, cum ar fi independența justiției și libertatea presei. MCV s-ar suprapune peste acest mecanism (mult mai eficient), având în vedere că are un instrument de sancționare eficientă a națiunilor care nu respectă statul de drept: blocarea fondurilor de la Bruxelles.

Mecanismul de Verificare și Cooperare a fost instituit odată cu aderarea României la UE (2007) și utilizat ca un instrument de monitorizare a progreselor în reformarea justiției.