27 dec. 2022 | 15:25

Vești bune pentru șoferii din România: ce se întâmplă cu RCA-ul

ACTUALITATE
Vești bune pentru șoferii din România: ce se întâmplă cu RCA-ul

Autoritatea de Supraveghere Financiară a primit dreptul de urmări în timp real evoluția daunelor pe RCA, inclusiv a rezervelor pe care firmele de asigurare le constituie pentru a acoperi aceste daune.

ASF va avea acces deplin la baza de date AIDA, care include informații despre asigurarea RCA și documentația aferentă daunelor, inclusiv rezervele stabilite de companie pentru a garanta plata despăgubirilor. Această modificare, importantă pentru procesul de reglementare dinamic, este prevăzută într-o normă ASF care a fost recent publicată în Monitorul Oficial și a început, prin urmare, să își facă efectele.

„Proiectul are în vedere restructurarea și completarea bazei de date cu o serie de date și informații ce privesc daunele avizate în baza contractelor RCA, istoricul modificărilor rezervei de daune avizate, a plăților sau respingerii de la plată a despăgubirilor, aceste informații urmând a putea fi accesate de către A.S.F, analizate și utilizate atât în procesul de supraveghere și control pe care autoritatea noastră îl desfășoară, cât și la realizarea de studii, analize și prognoze la nivel de piață RCA”, precizează referatul de aprobare a proiectului votat de Consiliul ASF.

De ce este important

Anual, în România se înregistrează peste 400.000 de dosare de daună pe RCA, iar numărul acestora este în continuă creștere. Deși în ultima perioadă problemele cu plata daunelor s-au mai atenuat, piața din România este în continuare caracterizată de întârzieri la plată sau plăți parțiale, care afectează viața șoferilor păgubiți.

Sursa citată menționează că scopul acestor modificări este de a garanta A.S.F.-ului informații certe, corecte și neschimbate cu privire la evoluția rezervelor de daune aprobate pentru fiecare asigurător RCA, precum și la nivelul pieței și, în același timp, să evidențieze modificările efectuate la rezerve.Momentul în care s-a făcut modificarea se consemnează la data plăţii sau neplatei pentru care s-a constituit dosarul de daune.

Baza de date AIDA este gestionată de către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) și este continuatoarea, în variantă îmbunătățită cu mai multe funcții, a fostei baze de date CEDAM. Ea conține, practic, informații despre toate polițele RCA emise în România, dar și despre dosarele de daună înregistrate în baza RCA.