Vestea dimineții pentru toți pensionarii români: unde sunt cele mai mici pensii, cât câștigă, cum se descurcă

Vestea dimineții pentru toți pensionarii români: unde sunt cele mai mici pensii, cât câștigă, cum se descurcă

Pensionarii români trec printr-o perioadă foarte dificilă financiar, iar aceasta tinde să fie regula, nu excepția. În cazul în care vrei să asociezi niște cifre exacte dezastrului vârstnicilor, Institutul Național de Statistică tocmai a publicat o analiză îngrijorătoare.

În al doilea trimestru din 2022, România a avut aproximativ cinci milioane de pensionari. Numărul este în scădere comparativ cu primul trimestru, diferența fiind de aproximativ 21.000 persoane. Pensia medie lunară a fost de 1851 de lei, în creștere cu 0,3% raportat la trimestrul anterior.

Cum se descurcă pensionarii, cu cât

Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost în perioada mai sus menționată egală cu 1774 de lei, în timp ce raportul dintre pensia medie și salariul mediu net a fost de 51,8%, față de 54,4% în trimestrul precedent. Pensionarii de asigurări sociale reprezintă ponderea majoritară, 99,98% din numărul total de pensionari, mai menționează același studiu.

Dacă ne uităm la pensiile de stat, acestea reprezintă 92% din totalul celor cu asigurări sociale. Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (79,6%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinși în categoriile de pensii – anticipată și anticipată parțial – au reprezentat 2,2%.

Ca să înțelegi mai bine probabilitate de a ne confrunta la un moment dat cu situația în care nu vor mai exista români muncitori care să plătească pensiile, trebuie să ai în vedere valorile de mai jos. La nivel național, numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat și cel al salariaților a fost de 8 la 10 în cel de al doilea trimestru al acestui an. Problemele nu sunt însă date de statisticile la nivelul întregii Românii, cât a faptului că acestea variază enorm dintr-o regiune în alta. În timp ce 4 pensionari sunt susținuți de 10 salariați în București, în Teleorman vorbim de 15 pensionari la 10 salariați, iar la Vaslui, de 14 muncitori la 10 salariați.

Tot vizavi de teritoriu, întâlnim variații semnificative în ceea ce privește pensia medie de asigurări sociale de stat. Ecartul dintre valoarea minimă și cea maximă a fost în trimestrul doi de 945 de lei (1409 lei în județul Botoṣani, 1419 lei în judeṭul Giurgiu, 1427 lei în judeṭul Vrancea față de 2354 lei în judeṭul Hunedoara, 2249 lei în Municipiul București ṣi 2085 lei în judeṭul Braṣov).