18 aug. 2022 | 11:25

Veste bună pentru românii fără asigurare medicală. Ce proiect pregătește statul

ULTIMA ORĂ
Veste bună pentru românii fără asigurare medicală. Ce proiect pregătește statul

Statul român va pune la dispoziția românilor fără asigurare medicală pachetul de bază de servicii medicale la medicul de familie, care include consultații, screening și monitorizarea unor boli cronice. Ministerul Sănătății a vorbit despre proiect și despre implementarea acestuia.

Proiect pentru românii neasigurați

Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat că înscriind neasigurații în listele medicilor de familii și accesul lor la pachetul de bază de servicii medicale din contractul CNAS se vor putea preveni „suferințe și cheltuieli mari”.

Iniţiativa este în forma unui proiect de OUG.

„Este o propunere a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Sunt persoane neasigurate care sunt înscrise şi acum la medicii de familie.

Toţi cei neasiguraţi se pot înscrie acum la medicul de familie şi pot beneficia de pachetul minimal de servicii medicale”, a mai spus dr. Adriana Pistol.

„Ce se doreşte este nu numai să le oferim pachetul minimal, ci pachetul de bază, care conţine ceva mai multe servicii. În pachetul de bază există servicii care includ inclusiv servicii de prevenţie, inclusiv screening şi monitorizarea unor boli cronice”, a adăugat secretarul de stat.

Cum funcționează

„ Toţi cei care se reînscriu în baza unei metodologii care va fi pusă la dispoziţie de CNAS vor beneficia de acest pachet extins. Până acum ei beneficiau de servicii de prevenţie o dată la 3 ani, de servicii medicale de urgenţă, de monitorizare în sarcină şi lăuzie şi la bolile cu potenţial endemoepidemic. 

Acum, ei vor beneficia şi de consultaţii, inclusiv la domiciliu, monitorizări, de servicii de prevenţie şi de profilaxie la fel ca şi persoanele asigurate – pentru că prevenţia e importantă, inclusiv de acel pachet care este pentru persoanele asigurate 40 de ani plus de depistare a bolilor care se instalează în jurul vârstei de 50 de ani – de servicii diagnostice şi terapeutice, dar nu de cele adiţionale precum ecografiile, de exemplu”, a explicat Mihaela Tănase, purtător de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.