Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a vorbit, joi, despre survolarea spaţiului aerian al Ungariei, României şi Bulgariei de către o aeronavă bimotor. El s-a referit la incident ca fiind „mai degrabă ciudat”, o „lebădă neagră”, și a afirmat că nu este „niciun motiv de îngrijorare” şi că nu a fost ceva care să pericliteze siguranţa naţională.

Aeronava care a survolat ilegal România, un incident „mai degrabă ciudat”

„Este un incident rar (…) este un incident mai degrabă ciudat, ca să spun aşa. Nu ştim încă mobilul acelei călătorii ciudate a unui bimotor prin spaţiul aerian din trei ţări, dar o să vedem, o să studiem cu siguranţă. O ‘lebădă neagră'”, a declarat ministrul Apărării Naţionale, prezent joi la Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia.

El a spus că nu deţine alte informaţii faţă de cele prezentate în comunicatul dat miercuri publicităţii de către minister.

„Comunicatul nostru a fost exact la nivelul informaţiilor pe care le avem în acest moment. Sigur că aşteptăm din partea autorităţilor de unde a aterizat avionul să vedem date în plus. Deocamdată, nu avem date, dar suntem în corespondenţă cu autorităţile din ţara vecină pentru a vedea ce se întâmplă”, le-a răspuns Dîncu jurnaliştilor care l-au întrebat despre acest subiect.

„Securitatea aeriană a fost perfectă”

„Nu era ceva care să pericliteze siguranţa naţională, era un bimotor care nu cred că … Noi am acţionat perfect conform regulamentelor, conform legii, deci ne-am făcut datoria. Securitatea aeriană este OK (…). Nu este un motiv de îngrijorare pentru noi acest incident”, a spus ministrul.

Vasile Dîncu a menţionat că încă nu a discutat cu omologii săi din Bulgaria și Ungaria, pentru că „nu a fost un avion de vânătoare sau aşa ceva”.

„O să discutăm, cu siguranţă, în momentul în care vom avea mai multe date despre asta. În momentul acesta, fiecare dintre cele trei ţări care sunt implicate, să spunem în acest fapt divers, au acţionat conform legii şi după aceea o să discutăm cu siguranţă, să vedem, să facem un raport comun, probabil, asupra acestui incident”, a adăugat ministrul Apărării.