Vara lui 2022, cea mai călduroasă vară înregistrată în Europa: care sunt efectele dezastruoase, ce zic experții
Vara lui 2022 a fost cea mai fierbinte din istoria Europei înregistrate, continentul suferind valuri de căldură puternice și cea mai gravă secetă de secole, a declarat recent Comisia Europeană.
Cei mai călduroși cinci ani înregistrati au venit cu toții din 2016, deoarece schimbările climatice generează perioade de căldură din ce în ce mai lungi și mai puternice și condiții de sol mai uscate. Și asta a creat păduri de tip tinderbox, crescând riscul unor incendii devastatoare și uneori mortale.
Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) a declarat că temperaturile din Europa au fost „cele mai ridicate înregistrate atât pentru luna august, cât și pentru vara (iunie-august) în ansamblu”.
Vara lui 2022, cea mai caldă
Datele au arătat că luna august a fost cea mai caldă de pe continent de când au început recordurile în 1979, cu o „marjă substanțială”, depășind recordul anterior stabilit în august 2021 cu 0,4 grade Celsius. Temperaturile din iunie până în august 2022 au fost cu 1,34 °C mai ridicate decât media istorică din 1991-2020, în timp ce luna august a fost cu 1,72 °C mai mare decât media.
Aceasta plasează vara în Europa în intervalul de temperatură la care Acordul de la Paris privind schimbările climatice încearcă să limiteze încălzirea globală. Acordul din 2015 obligă națiunile să limiteze temperaturile medii globale la „cu mult sub” 2 C peste nivelurile preindustriale și să depună eforturi pentru un echilibru mai sigur de 1,5 C.
Deși datele satelitare se întind doar cu câteva decenii în urmă, o purtătoare de cuvânt de la Copernicus a declarat pentru AFP că serviciul este sigur că 2022 a fost cea mai fierbinte vară din Europa, începând cu 1880 – la începutul erei industriale.
Europa a fost lovită de o serie de valuri de căldură anul acesta, mercurul din termometre depășind 40 de grade Celsius pentru prima dată în Marea Britanie.
Serviciul de monitorizare a atmosferei Copernicus (CAMS) a declarat luna trecută că 2022 a fost deja un an record pentru incendii de vegetație, cu aproape 660.000 de hectare incendiate în Europa din ianuarie. De asemenea, CAMS a spus că incendiile din Franța au înregistrat cele mai ridicate niveluri de poluare cu carbon din incendii de vegetație de la începutul înregistrărilor în 2003.