Ungaria a votat dizolvarea Parlamentului European. Anunț direct de la Budapesta
Ungaria și-a dat aprobarea pentru desființarea Parlamentului European ca organism ales și înlocuirea acestuia cu un sistem în care legislaturile naționale ale celor 27 de membri ai blocului numesc reprezentanți. Partidul naționalist de dreapta al premierului Viktor Orban – Fidesz – a propus mișcarea, iar 130 dintre parlamentari au votat-o. 50 de deputați s-au opus proiectului, care solicită, de asemenea, eliminarea obiectivului unei „uniri din ce în ce mai strânse” (scrisă în tratatele UE).
Ungaria a decis dizolvarea PE
Politicienii ungari au adoptat o rezoluție prin care cer reducerea puterii Parlamentului UE, susținând că aceasta a adus democrația europeană într-o „fundătură”. Aprobată de membrii partidului Fidesz din Ungaria, care este condus de Viktor Orbán, decizia vrea să ofere parlamentului țării capacitatea de a torpila legislația propusă la nivelul UE. Acest lucru ar reduce capacitatea Parlamentului European de a face legi care afectează Ungaria și ar submina puterea blocului în general.
Cu 130 de voturi „pentru” şi 50 „contra”, legislativul maghiar a adoptat hotărârea care prevede ca Parlamentul European ales prin vot direct să fie dizolvat. Guvernul de la Budapesta trebuie să reprezinte această poziţie în UE.
Potrivit formațiunilor aflate la putere (Fidesz şi Partidul Popular Creştin Democrat), în locul PE, parlamentele naţionale ar trebui să delege reprezentanţi în forul legislativ european. În plus, ar avea şi drept de veto în activitatea legislativă europeană. Alte prevederi se referă la crearea armatei europene comune, limitarea competenţelor instituţiilor comunitare, sprijinirea integrării în Uniune a ţărilor din Balcanii de Vest şi interzicerea luării de credite de către blocul comunitar. Totodată, țara a condamnat şi sancţiunile împotriva Rusiei.
Măsuri care să reducă puterea Parlamentului UE
Majoritatea de 2/3 a parlamentului ungar a somat guvernul condus de Viktor Orban ca documentul adoptat, miercuri, „să fie transmis Consiliului Uniunii Europene, Parlamentului European, preşedintelui Comisiei Europene şi preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, ca poziţia oficială în legătura cu viitorul Europei”.
În discursul său din 19 iunie, premierul Ungariei a prezentat concepţia sa despre reforma UE. Viktor Orban a prezentat un proiect din şapte puncte, între care unul era eliminarea din textul Tratatului de bază UE a sintagmei „ever closer union” (uniunea tot mai strânsă). Cu această ocazia, oficialul de la Budapesta a susținut că Uniunea Europeană s-a dovedit a fi o „stradă înfundată” și reprezintă doar interese ideologice. De aceea, trebuie accentuat rolul parlamentelor naţionale, este de părere aliatul lui Putin. În Parlamentul European, legislativele naţionale ar trebui să delege reprezentanţi care ar avea dreptul să oprească procesul de legiferare comunitară.