17 nov. 2022 | 14:40

Unde se va ascunde Putin dacă pierde războiul. Țările care l-ar putea adăposti pe liderul de la Kremlin

ULTIMA ORĂ
Unde se va ascunde Putin dacă pierde războiul. Țările care l-ar putea adăposti pe liderul de la Kremlin

Pe măsură ce Rusia se împotmolește în războiul pe care l-a declanșat împotriva Ucrainei, Vladimir Putin ar putea fi forțat să ia în considerare plecarea de la putere. Unde ar putea găsi șeful Kremlinului cel mai confortabil și sigur adăpost? Prin invadarea brutală a vecinului, dictatorul rus s-a pus în situația de a fi anchetat și condamnat pentru crime de război, iar el știe acest lucru, susțin analiștii mlitari.

În ce țări ar putea fugi Putin, ca să scape de închisoare

Din moment ce eforturile de război al Moscovei se clatină în fața contraatacurilor armatei ucrainene, iar șansele de victorie scad și riscul de schimbare a regimului crește în Rusia, Putin și aliații săi trebuie să reflecteze la strategii de ieșire.

Potrivit lui Christine Van den Wyngaert, o fostă judecătoare la Curtea Penală Internațională (CPI), cu sediul la Haga, una dintre instanțele care investighează acuzațiile de crime de război în Ucraina, orice eventual proces pentru astfel de atrocități ar dura probabil și ar urma să fie complicat, dar calendarul ar putea fi ajutat de echipa CPI care adună deja probe pe teren.

În opinia sa, doar cazul Bucea (unde s-au descoperit gropi comune în urma retragerii soldaților ruși) ar putea fi suficient pentru o condamnare pe viață, în cazul în care CPI ar pune mâna pe făptași, notează Politico.

Președintele Rusiei va apela la aliații săi

Dorința lui Vladimir Putin este, bineînțeles, ca succesorul lui să îi permită să trăiască în palatul său. La urma urmei, el i-a oferit imunitate lui Boris Elțîn și familiei sale imediat după ce s-a instalat la Kremlin. Cu toate acestea, actualul președinte al Rusiei nu este ferit de riscul ca lucrurile să devină cu adevărat sumbre pentru el în propria țară, în condițiile în care este acuzat de moartea a zeci de mii de oameni în Ucraina. Unde ar putea fugi Putin, ca să scape de închisoare? Avocații săi l-ar putea sfătui să meargă într-o țară care nu a semnat statutul CPI, mai ales într-un stat cu „multă ezitare în a-l extrăda”, spune Van den Wyngaert.

China

Vladimir Putin l-a numit pe Xi Jinping drept prietenul său „apropiat”, în timp ce liderul chinez l-a descris pe omologul său rus ca fiind „cel mai bun amic”. Cei doi autocrați par să fie atât de apropiați, încât s-au afișat cu înghețată și șampanie la cea de-a 66-a aniversare a șefului RPC.

Siria

Președintele sirian Bashar al-Assad a cerut ajutorul Kremlinului, pentru a reprima brutal o revoltă care a început în 2011, așa că nu ar refuza să-l adăpostească pe Putin. Potrivit unor zvonuri de pe internet, dictatorul rus ar lua în calcul să se refugieze la Alep, dacă ar pierde războiul cu Ucraina.

Iran

Având în vedere că acordul nuclear iranian are șanse foarte mici să fie reluat, Teheranul nu are prea multe de pierdut dacă s-ar apropia de Vladimir Putin. De fapt, sancțiunile impuse atât Rusiei, cât și Iranului au consolidat relația dintre cele două țări, Teheranul devenind furnizorul principal de drone pentru Moscova.

Coreea de Nord

Phenianul, un alt furnizor de armament pentru ruși, are la conducere un tânăr „lider suprem”, care nu dă semne că ar putea pierde puterea prea curând. Dacă o mare parte a populației nord-coreene trăiește în sărăcie, clanul lui Kim Jong-un duce un stil de viață opulent, vânând foci și relaxându-se pe super-iahturi, exact pe placul lui Putin.

Emiratele Arabe Unite

Putin ar avea parte de tratament regesc, dacă ar căuta refugiu în Emiratele Arabe Unite. Fugit din Afganistan după preluarea puterii de către talibani, președintele Ashraf Ghani a fost găzduit într-un hotel de cinci stele. Anchetat pentru corupție, fostul rege al Spaniei, Juan Carlos, a găsit, de asemenea, un loc cald în această țară de la Golful Persic.

Arabia Saudită

Relațiile prințului moștenitor saudit Mohammed bin Salman cu Rusia lui Putin s-au îmbunătățit în ultima perioadă, în ciuda războiului din Ucraina. Cele două super puteri petroliere își coordonează politicile energetice și împărtășesc același dispreț față de drepturile omului, punctează experții.

Turcia

Turcia nu este membră a Curții Penale Internaționale, așa că nu există niciun risc de extrădare. În condițiile în care președintele Recep Tayyip Erdoğan se poziționează ca mediator între Moscova și Kiev, nu ar fi exclus ca Vladimir Putin să caute adăpost în Turcia.

Ungaria

În cadrul Uniunii Europene, Ungaria poate fi cea mai bună alegere de refugiu pentru Putin. Este bine știut faptul că premierul Viktor Orbán a criticat sancțiunile impuse Rusiei după invadarea Ucrainei, a refuzat să trimită ajutor militar Kievului și chiar a încheiat un contract de gaze cu Moscova în plin război.