02 dec. 2022 | 23:54

Un submarin cu rachete balistice supraveghează o zonă strategică. Mesajul pe care îl transmite Rusiei și Chinei

ULTIMA ORĂ
Un submarin cu rachete balistice supraveghează o zonă strategică. Mesajul pe care îl transmite Rusiei și Chinei

Un submarin american cu propulsie nucleară a andocat pe insula Diego Garcia din Oceanul Indian, ca parte a unei misiuni de lungă durată. Potrivit CNN, este un mesaj pe care Statele Unite îl transmit atât aliaților, cât și adversarilor (China, Federația Rusă sau Coreea de Nord).

SUA dezvăluie locația unui submarin cu propulsie nucleară. Mesaj puternic pentru adversari

Armata americană dorește ca adversarii, precum și aliații săi să știe că, pentru prima dată, un submarin cu rachete balistice și propulsie nucleară a andocat pe insula îndepărtată Diego Garcia din Oceanul Indian, ca parte a unei misiuni de lungă durată. Ar putea fi un avertisment pentru China, Rusia sau Coreea de Nord.

Săptămâna aceasta, Marina SUA a dezvăluit prezența submarinului USS West Virginia în Diego Garcia, care a avut loc efectiv între 25 și 31 octombrie. Patrularea specifică a submarinelor americane este strict clasificată în timp ce este pe apă, așa că anunțul făcut acum a dat navei timpul necesar pentru a ajunge în alte zone din Oceanul Indian. Semnificația publicării escalei USS West Virginia este de a trimite un semnal potențialilor adversari, precum și aliaților.

„Ar trebui să deducă faptul că un submarin cu rachete balistice care este nedetectabil poate opera în orice ocean pentru o perioadă lungă de timp”, potrivit unui oficial militar familiarizat cu situația, citat de CNN.

USS West Virginia patrulează Oceanul Indian

Insula Diego Garcia este folosită atât de forțele americane, cât și de cele britanice. Poziția geografică îndepărtată a oferit submarinului echipat cu rachete nucleare ocazia de a schimba neobservat echipajul de 150 de persoane, păstrând secretul operațiunilor SUA și permițându-i să rămână în regiune pentru o perioadă mai lungă. Oficialul american a refuzat să precizeze dacă mesajul vizează China, Rusia sau Coreea de Nord.

Activitatea subacvatică nedetectabilă a submarinelor americane este esențială pentru a colecta informații clasificate despre inamici, dar și pentru a oferi avantajul maritim al descurajării nucleare.

„Orice plan operațional se bazează pe ipoteza că descurajarea nucleară are efect și submarinele cu rachete balistice precum USS West Virginia sunt vitale pentru o descurajare nucleară credibilă pentru Statele Unite și aliații noștri”, a subliniat amiralul Charles Richard, șeful Comandamentului Strategic al SUA.

Cât durează o misiune

O patrulare a submarinului durează 10-12 săptămâni, iar prin schimbarea echipajului, misiunea poate fi prelungită cu câteva săptămâni. USS West Virginia este unul dintre cele 14 submarine care transportă cel mult 20 de rachete balistice intercontinentale, acestea fiind special concepute pentru patrulare extinsă. Potrivit marinei SUA, au trei trape imense ce permit transferul rapid de provizii și echipamente.

Înainte de escala în portul Diego Garcia, submarinul a apărut în Marea Arabiei, astfel încât generalul Michael Kurilla, generalul Comandamentului Central al SUA, să poată veni la bord și să participe la un exercițiu de comunicații „pentru a valida tacticile emergente și inovatoare în Oceanul Indian.