29 nov. 2022 | 14:25

Un nou studiu explică mai multe despre anatomia noastră. Ce legătură există între îmbătrânire și hipertensiunea din ochi

ACTUALITATE
Un nou studiu explică mai multe despre anatomia noastră. Ce legătură există între îmbătrânire și hipertensiunea din ochi

La fel ca majoritatea părților corpului uman, ochii noștri se deteriorează treptat în timp.

Un nou studiu arată acum cum stresul poate accelera acest proces de îmbătrânire, o descoperire care ne-ar putea ajuta să tratăm problemele oculare care se dezvoltă pe măsură ce îmbătrânim, inclusiv grupul de boli responsabile de pierderea vederii cunoscut sub numele de glaucom.

În timp ce cercetarea se bazează pe teste efectuate pe șoareci, echipa crede că aceleași principii se vor aplica probabil și ochilor umani.

O consecință comună a stresului psihologic chiar și la cei mai sănătoși dintre oameni este o creștere a presiunii intraoculare (IOP, denumită hipertensiune oculară) sau a presiunii lichidului din ochi. Cunoscut a fi legat de dezvoltarea glaucomului, se pare că stresul fiziologic al PIO crescută ar putea fi, de asemenea, legat de markeri pentru îmbătrânirea biologică, care pot apărea ca modificări ale etichetelor moleculare de pe ADN și proteine ​​care controlează ce gene sunt pornite sau oprite.

„Modificările epigenetice pe care le-am observat sugerează că modificările la nivelul cromatinei sunt dobândite într-un mod acumulativ, ca urmare a mai multor cazuri de stres”, spune medicul oftalmolog Dorota Skowronska-Krawczyk, de la Universitatea din California, Irvine (UCI) School of Medicine.

„Acest lucru ne oferă o fereastră de oportunitate pentru prevenirea pierderii vederii, dacă și când boala este recunoscută devreme”.

Echipa s-a uitat la capul nervului optic al ochilor de șoarece – locul în care celulele retiniene din spatele ochiului converg pentru a forma nervul care merge la creier – în care IOP a fost crescută artificial. La șoarecii mai tineri a existat o mică diferență în comparație cu animalele de control, dar la șoarecii mai în vârstă cei cu presiunea oculară ușor crescută au prezentat o pierdere a axonilor sau a fibrelor nervoase, ceea ce se întâmplă și în cazurile de glaucom.

Cu alte cuvinte, șoarecii mai în vârstă păreau mai susceptibili la modificări ale presiunii asupra ochilor, ceea ce duce la daune cauzate de inflamație și la o pierdere treptată a funcției celulare care, în mod normal, ar dura ani pentru a se dezvolta în mod natural.

O descoperire remarcabilă

La om, IOP nu este fixă, ci oscilează pe parcursul zilei. Mai multe fluctuații extreme și prelungite au fost asociate anterior cu progresia glaucomului, iar cercetătorii din spatele noului studiu cred că efectul cumulativ al acestor fluctuații – și presiunea pe care o exercită asupra ochiului – este responsabil pentru îmbătrânirea țesutului.

„Munca noastră arată că chiar și creșterea moderată a IOP hidrostatică are ca rezultat pierderea celulelor ganglionare retiniene și defecte vizuale corespunzătoare atunci când sunt efectuate pe animale în vârstă”, spune Skowronska-Krawczyk.

„Continuăm să lucrăm pentru a înțelege mecanismul schimbărilor acumulate în îmbătrânire, pentru a găsi potențiale ținte pentru terapii. De asemenea, testăm diferite abordări pentru a preveni procesul de îmbătrânire accelerată care rezultă din stres”.

Acum, că au detectat aceste modificări induse de presiune, cercetătorii cred că o pot folosi ca o modalitate de a evalua vârsta epigenetică a țesutului din ochi – cantitatea de uzură, în esență – și prin aceasta face tratamentele mai direcționate și mai bine personalizate pentru fiecare pacient.

În afară de stresul psihologic, există o serie de alți factori care pot determina creșterea presiunii din interiorul ochiului, de la genetică la traume oculare și la medicamente. Cu toate acestea, PIO crește, existența unui mijloc de a studia impactul acesteia ar putea salva vederea a milioane de oameni.

Pe măsură ce populația mondială îmbătrânește, se așteaptă ca numărul cazurilor de glaucom să crească și ar putea ajunge până la 110 milioane în 2040. Dacă nu sunt tratate, aceste afecțiuni pot duce în cele din urmă la orbire.

Deși nu există nicio modalitate de a inversa complet afectarea glaucomului, acesta poate fi gestionat – și posibilitatea de a o detecta (și cauzele care duc la aceasta mai devreme) ar face o diferență semnificativă în pierderea vederii.

„Lucrările noastre subliniază importanța diagnosticului precoce și a prevenirii, precum și a gestionării specifice vârstei a bolilor legate de vârstă, inclusiv glaucomul”, spune Skowronska-Krawczyk.