Un nou nume în scandalul care a zguduit Parlamentul European. Pe cine verifică UE
Un nou nume ar putea fi implicat în scandalul de corupție care a zguduit Parlamentul European. Bruxelles verifică acum dacă fostul comisar pentru afaceri interne (perioada 2014-2019), grecul Dimitris Avramopoulos, a îndeplinit condiţiile în care a fost autorizat să lucreze pentru ONG-ul „Fight Impunity” („Lupta contra impunităţii”), legat de Qatar şi Maroc.
A apărut un nou nume în ancheta Qatargate
„Efectuăm controale interne şi, desigur, dacă este necesar, îl vom contacta pe fostul comisar pentru mai multe detalii”, a spus, luni, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer.
Fostul comisar european Dimitris Avramopoulos „este membru de onoare al organizaţiei (…) şi a primit o autorizaţie cu restricţii din partea Comisiei la 3 februarie 2021, în urma unei recomandări a comitetului etic independent” al executivului comunitar, a explicat Mamer. Acesta din urmă a subliniat că, deocamdată, Bruxelles nu are suspiciuni că oficialul grec nu şi-ar fi respectat angajamentele. Totuși, a recunoscut că executivul comunitar nu a fost informat despre sumele încasate de Avramopoulos.
Dimitris Avramopoulos, implicat în scandalul de corupție din Parlamentul European?
După ce şi-a încheiat activitatea în Comisia Europeană, Dimitris Avramopoulos susţine că a încasat anual din colaborarea cu „Fight Impunity” circa 60.000 de dolari. Fondatorul şi preşedintele acestui ONG este chiar fostul eurodeputat socialist italian Pier Antonio Panzeri, unul dintre inculpaţii în scandalul de corupţie din PE.
La fel ca vicepreşedinta demisă a Parlamentului European (Eva Kaili), Panzeri se află în arest preventiv. În cadrul investigaţiei, poliţia belgiană a găsit 700.000 de euro la domiciliul italianului din Bruxelles.
Potrivit unor surse din presa europeană, Dimitris Avramopoulos candidează la postul de trimis special al UE pentru ţările din Golf. De precizat că politicianul conservator grec nu este singurul nume important cu legături în ONG-ul mai sus menţionat şi care nu se regăseşte în Registrul de Transparenţă al Comisiei Europene.
Cine a mai colaborat cu ONG-ul lui Panzeri
Printre membrii onorifici din „Fight Impunity” se află fosta comisară italiană pentru pescuit în perioada 1995-1999, Emma Bonino, ulterior de două ori ministru de Externe al Italiei. De asemenea, şi fosta şefă a diplomaţiei europene din perioada 2014-2019, Federica Mogherini, figurează. Social-democrată italiană nu avea, însă, nevoie de o autorizaţie din partea CE pentru colaborarea sa cu acest ONG, deoarece trecuseră deja doi ani de când nu mai era membră a Comisiei Europene, a menționat Eric Mamer.
Cel mai grav scandal de corupție din istoria UE a zguduit Parlamentul European. Șase persoane au fost chemate la audieri, iar patru rămân în custodia poliției. Impactul nociv al corupției este clar. Banii murdari nu pot fi lăsați să cumpere instituțiile noastre democratice niciodată, a punctat copreședintele Manon Aubry.