Avion prăbușit în Marea Baltică. Mai multe rămășițe umane au fost descoperite în timpul operaţiunii de căutare

Avion prăbușit în Marea Baltică. Mai multe rămășițe umane au fost descoperite în timpul operaţiunii de căutare

Un avion privat de tipul Cessna 551 s-a prăbușit, duminică seara, în Marea Baltică, în largul coastelor Letoniei. NATO a trimis aeronave de vânătoare pentru a monitoriza aparatul ce zbura într-un mod neobişnuit. Potrivit datelor oferite de FlightRadar24, avionul înmatriculat în Austria a decolat din Jerez (sudul Spaniei) la ora 12:56 GMT, cu o destinaţie necunoscută.

Avion prăbușit în Marea Baltică

Update 7 septembrie, ora 07.35. Marina letonă a găsit rămăşiţe umane şi resturi de avion în timpul operaţiunii de căutare a avionului privat Cessna 551 prăbuşit în Marea Baltică.

„Ieri (n.r. – luni), în mare au fost găsite 11 fragmente ale aeronavei, inclusiv bucăţi de scaune şi posibile obiecte aflate în bagaje, precum pantofi”, a precizat Liva Veita, purtătoarea de cuvânt a marinei letone, adăugând că „mai multe rămăşiţe umane au fost recuperate”. Poliția a deschis o anchetă penală.

Update 6 septembrie, ora 14.42. Echipe de salvare din mai multe țări s-au mobilizat pentru a căuta epava avionului Cessna prăbușit în Marea Baltică. Până acum, s-au găsit 10 bucăți din aeronavă. În schimb, familia Griesemann, aflată la bord, parcă s-a evaporat, relatează publicația Kölner Stadt-Anzeiger.

Karl-Peter Griesemann (72 de ani), un important afacerist din Germania, decolase, duminică, din Spania împreună cu soția, fiica lor și iubitul fetei, și se îndreptau spre Koln. Dar avionul a trecut de aeroport și a survolat cerul până când a rămas fără combustibil, prăbușindu-se în Marea Baltică, în largul coastelor Letoniei.

„Am găsit mai mult de 10 bucăți ale aeronavei, inclusiv părți ale scaunelor”, a relatat Liva Veita, purtătoarea de cuvânt a Marinei Letone. „În următoarele trei zile vom continua căutările, navele vor căuta în regiune. Vom continua căutarea sub apă, cu drone subacvatice”, a adăugat aceasta.

Pe de altă parte, au apărut imagini cu aeronava urmărită de avionul de luptă Eurofighter. Piloții NATO care au escortat aparatul de zbor privat susțin că nu au văzut pe nimeni în cabina de pilotaj.

Știrea inițială: O aeronavă privată Cessna s-a dispărut în largul coastei Letoniei, după ce NATO ridicase de la sol avioane de vânătoare care să urmărească traiectoria ciudată, au declarat autoritățile suedeze. Ulterior, după două întoarceri la Paris şi Koln, aeronava s-a îndreptat către Marea Baltică, după care, la ora 17:37 GMT, a început să piardă rapid viteză şi altitudine.

Aparatul Cessna 551 (înmatriculat în Austria) decolase din sudul Spaniei, duminică, la ora 12:56 GMT, fără o destinație stabilită, potrivit site-ului FlightRadar24. S-a întors de două ori (Paris și Köln), înainte de a se îndrepta către Marea Baltică, trecând pe lângă insula suedeză Gotland. La ora 17:37 GMT, pe radar s-a văzut că pierde rapid din viteză și altitudine.

„Am aflat că avionul s-a prăbușit la nord-vest de oraşul leton Ventspils. A dispărut de pe radar”, a spus un purtător de cuvânt al serviciilor de urgenţă suedeze.

Forțele aeriene s-au mobilizat

La cererea Letoniei vecine, un elicopter al forțelor aeriene lituaniene a fost trimis la fața locului, pentru operațiuni de căutare și salvare, a declarat un purtător de cuvânt de la Vilnius. Și alianța occidentală NATO a ridicat de la sol avioane de vânătoare pentru monitorizarea aparatului ce zbura într-un mod haotic. Suedia a explicat că piloţii avioanelor de vânătoare nu au văzut persoane în cabina de pilotaj Cessna.

Aparatele de vânătoare aparțineau misiunii NATO Baltic Air Police de pe aerodromul Amari (Estonia), a transmis purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene lituaniene.

Cine s-ar fi aflat la bord

Potrivit ziarului german Bild, la bord se aflau un bărbat, o femeie și cele două fiice ale lor, fără a oferi alte detalii. Jurnaliștii spun că pilotul de 42 de ani raportase, la scurt timp după decolare, că a existat o problemă cu presurizarea în cabină.

Un elicopter de căutare și salvare al forțelor aeriene lituaniene a fost trimis la locul accidentului, la cererea Letoniei vecine, a afirmat un purtător de cuvânt al forțelor aeriene. De asemenea, Letonia a solicitat și nave în zonă.

„Navele noastre sunt în drum spre poziția în care s-a prăbușit avionului”, a declarat Liva Veita.

Un feribot Stena Line, care călătorește de la Ventspils la Norvik (Suedia), a fost redirecționat către locul accidentului, anunță MarineTraffic.