07 oct. 2022 | 09:44

UE se implică în conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan. Decizie de ultimă oră

ULTIMA ORĂ
UE se implică în conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan. Decizie de ultimă oră

Uniunea Europeană va trimite o „misiune civilă a UE” în Armenia pentru a ajuta la delimitarea frontierelor cu Azerbaidjanul, au anunțat vineri părțile interesate, după o întâlnire cu Franța la Praga.

UE trimite o misiune civilă în Armenia

Misiunea va începe în octombrie, pentru o perioadă de maximum două luni, potrivit unei declarații comune publicate după discuțiile dintre premierul armean Nikol Pashinyan, președintele azer Ilham Aliyev, șeful statului francez Emmanuel Macron și președintele Consiliului European Charles Michel.

„A existat un acord din partea Armeniei pentru a facilita o misiune civilă a UE de-a lungul frontierei cu Azerbaidjanul. Azerbaidjanul a fost de acord să coopereze cu această misiune în ceea ce o privește”, se arată în comunicat.

Acesta a adăugat că scopul misiunii „este de a consolida încrederea și… de a contribui la comisiile de frontieră”.

Cei trei lideri și președintele Consiliului European s-au întâlnit timp de câteva ore joi seara târziu, în marja primei reuniuni a „Comunității Politice Europene” de la Praga.

Ei au mai spus că Armenia și Azerbaidjanul și-au confirmat angajamentul față de Carta ONU și „Declarația de la Alma Ata din 1991, prin care ambele își recunosc reciproc integritatea teritorială și suveranitatea”.

Arhicunoscutele Armenia și Azerbaidjan sunt de mult timp implicate într-o dispută teritorială de zeci de ani asupra regiunii Nagorno-Karabah, situată în Azerbaidjan, cu majoritate musulmană, dar cu locuitori armeni majoritar creștini.

Conflict grav între cele două țări

Luna trecută, cel puțin 286 de persoane au fost ucise de ambele părți înainte ca un armistițiu mediat de SUA să pună capăt celor mai grave confruntări din 2020, când tensiunile fierbinți au degenerat într-un război total.

Acesta a făcut peste 6.500 de victime în șase săptămâni, înainte ca o încetare a focului mediată de Rusia să determine Armenia să cedeze porțiuni de teritoriu pe care le controla de zeci de ani.

Cei doi foști vecini sovietici au văzut mult timp influența Moscovei în regiunea volatilă a Caucazului.

Însă Moscova își pierde vizibil influența, în timp ce își îndreaptă atenția către Ucraina, cerând ca Statele Unite și Uniunea Europeană să joace un rol principal în medierea procesului de normalizare dintre Armenia și Azerbaidjan.