22 iul. 2022 | 23:44

UE schimbă sancțiunile împotriva Rusiei, ca să evite o catastrofă globală

ULTIMA ORĂ
UE schimbă sancțiunile împotriva Rusiei, ca să evite o catastrofă globală

Uniunea Europeană a anunțat că va modifica, miercuri, sancţiunile impuse Rusiei, cu scopul de a permite comerțul cu alimente și îngrășăminte. Decizia de la Bruxelles vine pe fondul criticilor exprimate de liderii ţărilor africane privind impactul măsurilor punitive occidentale asupra exportului cu hrană, care este posibil să fi agravat penuriile provocate de invazia rusă a Ucrainei şi de blocada impusă de Rusia asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră.

UE relaxează sancțiunile impuse Rusiei

Update 22 iulie, ora 23.36. Uniunea Europeană ajustează sancțiunile impuse Rusiei cu scopul de a permite companiilor rusești de stat Rosneft și Gazprom să poată livra petrol. Acordul, convenit de statele membre în această săptămână, vizează limitarea riscurilor la adresa securității energetice globale.

Achizițiile de țiței rusesc maritim de către companiile europene și exportul acestuia în țări terțe sunt permise, dar în temeiul modificărilor aduse măsurilor împotriva Moscovei, intrate, vineri, în vigoare.

„În vederea evitării oricăror potențiale consecințe negative pentru securitatea alimentară și energetică în întreaga lume, UE a decis să permită tranzacții cu anumite entități deținute de stat pentru produse agricole și transportul de petrol către țări terțe”, a transmis UE.

Știrea inițială: UE relaxează unele sancțiuni împotriva Federației Ruse prin autorizarea deblocării de fonduri aparţinând unor mari bănci ruseşti, pentru a reduce blocajele apărute în comerţul mondial cu alimente şi îngrăşăminte. Măsura a fost luată în urma criticilor exprimate de țările africane cu privire la urmările pedepselor occidentale asupra exportului de hrană.

Scopul acestei schimbări: comerțul cu alimente și îngrășăminte

Potrivit noilor reglementări, care ar urma să fie adoptate, miercuri, de către ambasadorii statelor membre UE, cele 27 de ţări vor putea să deblocheze resursele economice, îngheţate anterior, aparţinând marilor bănci ruseşti VTB, Sovcombank, Novikombank, Otkritie FC Bank, VEB, Promsvyazbank şi Bank Rossiya.

Acuzații dezmințite de oficialii europeni

Separat, noi sancţiuni urmează să fie adoptate tot miercuri și arată că Sberbank, cea mai mare bancă a Rusiei, ar putea să fie supusă îngheţării activelor sale, cu excepţia acelor resurse necesare pentru comerţul cu alimente, a spus un oficial european. Documentul Uniunii Europene susţine că banii ar putea fi eliberaţi „după ce s-a stabilit că astfel de fonduri sau resurse economice sunt necesare pentru achiziţia, importul sau transportul de produse agricole şi alimentare, inclusiv grâu şi îngrăşăminte”. Blocul comunitar intenţionează, de asemenea, să faciliteze exporturile de alimente din porturile ruseşti, blocate din cauza sancțiunilor UE.

Uniunea Europeană, SUA și aliații au impus o gamă variată de sancţiuni Rusiei după invadarea Ucrainei, însă, până acum, UE a dezminţit acuzaţiile că măsurile sale au afectat comerţul cu alimente.

Plan aprobat de Bruxelles

Vineri, blocul comunitar a aprobat al șaptea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care interzice exporturile de aur rusesc. Așa-numitul pachet de implementare vizează cel mai mare export non-energetic rusesc. Mișcarea a fost convenită la summitul G7, de către Franța, Germania și Italia, împreună cu omologii din SUA, Canada, Japonia și Anglia.

Oficialii de la Bruxelles vor să limiteze importurile de produse care ar putea fi folosite de Moscova în scopuri militare, precum anumite substanțe chimice și utilaje industriale. Totodată, mai multe entități și companii apropiate de regimul de la Kremlin vor fi adăugate pe lista neagră a UE.