14 sept. 2022 | 17:21

Ucraina va primi gaze de la SUA, pe timpul iernii: „Vedem rezerve suficiente”

ULTIMA ORĂ
Ucraina va primi gaze de la SUA, pe timpul iernii: „Vedem rezerve suficiente”

Ucraina a ajuns la un acord cu Statele Unite privind furnizarea a 2 miliarde de metri cubi de gaze naturale în al patrulea trimestru din 2022 și în primele trei luni din 2023, a declarat miercuri premierul, citat de agenția de presă Interfax.

Acord între SUA și Ucraina

„Vedem acum o trecere cu succes a sezonului de iarnă. Vedem rezerve suficiente”, a declarat Denys Shmyhal, citat, adăugând că rezervele de gaze de iarnă ale Ucrainei au fost estimate la 15 miliarde de metri cubi în urma acordului cu Statele Unite.

În timp ce războiul violent dintre Moscova și Kiev continuă fără încetare, livrările de gaz rusesc către Europa prin Ucraina continuă să rămână neschimbate – în jur de 42,4 milioane de metri cubi pe zi, a anunțat agenția de presă TASS.

De asemenea, aceasta a precizat că livrarea de gaze prin gazoductul Nord Stream a fost complet suspendată până la finalizarea lucrărilor de reparații ale echipamentelor.

Între timp, Operatorul Sistemului de Transport al Gazului (GTS) din Ucraina a susținut că, începând de marți, 13 septembrie, nu au existat nominalizări pentru tranzitul de gaz din Rusia prin stația de distribuție a gazului Sokhranovka. Acesta a mai precizat că livrările de gaze au ajuns la aproximativ 42,4 milioane de metri cubi prin stația Sudzha.

Nord Stream, complet închis

Potrivit rapoartelor, ruta principală pentru exportul de gaze rusești către Europa, Nord Stream, a fost complet închisă pentru livrările de gaze. Gigantul energetic rus Gazprom a declarat că gazoductul a trebuit să se închidă deoarece au fost identificate scurgeri de petrol în timpul lucrărilor de întreținere a singurei unități de comprimare a gazului din Nord Stream care era în funcțiune.

Potrivit Gas Infrastructure Europe (GIE), depozitele de gaze sunt în prezent pline în proporție de peste 83,5%, în ciuda scăderii aprovizionării cu gaze din Rusia. Aceasta a susținut că națiunile europene continuă să pompeze gaz în instalațiile lor de stocare subterană a gazelor (UGSF).

Gazoductul Nord Stream funcționează la aproximativ 20% din capacitatea sa maximă

Anterior, Comisia Europeană (CE) a recomandat introducerea unor niveluri de ocupare a instalațiilor de stocare a gazelor din UE de cel puțin 80% pentru acest sezon de iarnă și de 90% pentru toate sezoanele de iarnă viitoare, a relatat TASS.

Din 27 iulie, gazoductul Nord Stream funcționează la aproximativ 20% din capacitatea sa maximă din cauza suspendării a două turbine de gaz.

Una dintre ele, instalată de Siemens Energy în Canada, a fost trimisă la Montreal pentru întreținere. Cu toate acestea, producătorul a refuzat mai întâi să livreze turbina reparată în Germania din cauza sancțiunilor impuse de Canada împotriva Rusiei, dar după numeroase rugăminți din partea Berlinului, firma a decis să facă acest lucru.