Ucraina testează cum să importe energie electrică din România
Compania comercială de stat Energy Company of Ukraine a efectuat duminică, 27 noiembrie, un test de import de energie electrică din România.
România va asigura energia electrică pentru Ucraina?
„Traderul de stat JSC Energy Company of Ukraine a importat cantități necomerciale de energie electrică din România în regim de test cu o capacitate de 1 MW în două momente (la ora 9:00 și 14:00) pe 27 noiembrie 2022”, a raportat compania.
După cum a precizat compania energetică, importul de energie electrică poate deveni un instrument suplimentar de stabilizare a sistemului energetic al Ucrainei.
Sunt necesare livrări de testare pentru a verifica o posibilitate tehnică de a importa energia electrică din Europa în cazul unei astfel de necesități.
Joi, 27 octombrie, compania comercială de stat Compania energetică a Ucrainei a efectuat primul test de import de energie electrică din Europa, mai exact din Slovacia.
Rusia continuă să bombardeze infrastructura energetică ucraineană
Președintele Volodimir Zelenski i-a avertizat pe ucraineni să se aștepte la o nouă săptămână brutală de frig și întuneric, prezicând mai multe atacuri rusești asupra infrastructurii care nu vor înceta până când Moscova nu va rămâne fără rachete.
Rusia a efectuat bombardamente masive cu rachete asupra infrastructurii energetice a Ucrainei aproximativ săptămânal de la începutul lunii octombrie, fiecare baraj având un impact mai mare decât cel precedent, pe măsură ce daunele se acumulează și se instalează o iarnă friguroasă.
Într-o alocuțiune susținută în cursul nopții, Zelenski a declarat că se așteaptă la noi atacuri în această săptămână, care ar putea fi la fel de grave ca cele de săptămâna trecută – cele mai grave de până acum – care au lăsat milioane de oameni fără căldură, apă sau energie electrică.
„Înțelegem că teroriștii plănuiesc noi lovituri. Știm acest lucru cu certitudine”, a declarat Zelenski în discursul său video.
„Și atâta timp cât au rachete, ei, din păcate, nu se vor liniști”.
Kievul spune că atacurile, despre care Rusia recunoaște că vizează infrastructura ucraineană, au ca scop vătămarea civililor, ceea ce le transformă într-o crimă de război. Moscova neagă că intenția sa este de a răni civilii, dar a declarat săptămâna trecută că suferința lor nu va lua sfârșit decât dacă Ucraina va ceda la cererile Rusiei, fără a le preciza.