05 oct. 2022 | 19:56

Ucraina susține că Putin a început o mobilizare ascunsă a rușilor în luna mai: „Nimeni nu a vorbit despre asta”

ULTIMA ORĂ
Ucraina susține că Putin a început o mobilizare ascunsă a rușilor în luna mai: „Nimeni nu a vorbit despre asta”

Autoritățile ruse au început să efectueze mobilizări ascunse după primele eșecuri semnificative ale armatei lor în luna mai. Anunțul a fost făcut de un oficial din Ministerul ucrainean al Apărării, Vadim Skibitsky. Temerile de război nuclear au crescut în Occident, pe măsură ce Rusia a mobilizat sute de mii de militari, apoi a anexat patru regiuni din sud-estul Ucrainei.

Detalii oferite de Ucraina despre mobilizarea rusă

Rusia desfășoară mobilizări ascunse din luna mai, când forțele sale nu au reușit să-și îndeplinească sarcinile stabilite pentru invazie, inclusiv capturarea Kievului, susține Vadim Skibitsky, om cheie din Serviciile secrete militare ale Ucrainei. Vladimir Putin nu a anunțat public mobilizarea până miercuri, 21 septembrie. Începând cu 4 octombrie, Federația Rusă a recrutat 200.000 de oameni, a informat postul de știri RIA Novosti, citându-l pe ministrul Apărării, Serghei Şoigu.

„În luna mai, au apărut primele semne că Federația Rusă nu a putut face față sarcinilor pe care și le-a propus. Capturarea rapidă a Kievului și ocuparea completă a Ucrainei au eșuat. În același timp, au început să apară primii așa-numiți voluntari, a fost recrutată „rezerva armatei de luptă a țării”, companiile militare private ruse au început să recruteze în mod activ oameni, au apărut așa-zisele batalioane patriotice, care urmau să fie recrutate de către toate entitățile federale ale Rusiei. Au fost multe exemple de mobilizare ascunsă, dar nimeni nu a vorbit despre asta”, a spus reprezentantul serviciilor secrete militare ale Ucrainei, notează Ukrinform.

Ordinul de încorporare a dus la proteste

La 21 septembrie, Vladimir Putin a anunțat mobilizarea militară parțială în Rusia, ordin care a generat proteste masive în toată țară. Ministrul Apărării, Serghei Shoigu, a explicat că 300.000 de rezerviști vor fi trimiși pe câmpul de luptă din Ucraina. Ulterior, la 30 septembrie, șeful Kremlinului a semnat documente privind „aderarea” republicilor populare „DNR” și „LNR”, precum și a regiunilor Herson și Zaporojie. Vezi și harta publicată de Moscova cu teritoriile pierdute în Ucraina.

Amenințarea nucleară este „foarte mare”

Săptămâna trecută, Vadim Skibitsky a avertizat că riscul nuclear din partea Rusiei este „foarte mare”: „Probabil vor viza locuri de-a lungul liniei frontului, cu o mulțime de personal și echipamente, centre de comandă cheie și infrastructură critică”. Potrivit expertului militar, „pentru a-i opri, avem nevoie nu doar de mai multe sisteme antiaeriene, ci și de scuturi antirachetă”. Armele nucleare tactice sunt de aproximativ 100 de ori mai puternice decât rachetele pe care Rusia le-a folosit până acum împotriva Ucrainei, susține el.