14 dec. 2022 | 14:32

Rusia neagă că a primit o propunere de pace din partea lui Zelenski: „Fără pauză de Crăciun”

ULTIMA ORĂ
Rusia neagă că a primit o propunere de pace din partea lui Zelenski: „Fără pauză de Crăciun”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, propune o încetare a ostilităților de Crăciun. Sărbătorile de iarnă reprezintă momentul ca oamenii normali să se gândească la pace, a spus liderul de la Kiev, de aceea îi solicită „Rusiei să facă un pas concret și semnificativ către o soluție diplomatică, care este menționată de Moscova atât de des”.

Zelenski îi cere Rusiei să pună războiul pe pauză

Update 14 decembrie, ora 14.26. Federația Rusă susține că nu a primit vreo propunere de „încetare a focului de Crăciun” în Ucraina, explicând că luptele se vor prelungi până la sfârșitul iernii.

Întrebat de jurnaliști dacă Moscova a primit propuneri pentru o „încetare a focului de Crăciun”, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns: „Nu, nu au fost primite astfel de oferte de la nimeni. Acest subiect nu se află pe ordinea de zi”.

Știrea inițială: Volodimir Zelenski a transmis că Ucraina oferă o soluție de pace cu Putin înainte de Crăciun: „Propun Rusiei să facă un pas concret și semnificativ către o soluție diplomatică, care este menționată de Moscova atât de des. Foarte curând vom avea sărbători, miliarde de oameni sărbătoresc Crăciunul”.

Ucraina vrea pace de Crăciun

În viziunea șefului de stat ucrainean, rușii ar trebui să facă primul pas prin retragerea militarilor de pe linia frontului. „Acesta este momentul ca oamenii normali să se gândească la pace, nu la agresiune. Sugerez Rusiei să încerce cel puțin să demonstreze că este capabilă să renunțe la agresiune. Dacă Rusia își va retrage trupele din Ucraina, va asigura o încetare durabilă a ostilităților”, a explicat el. Moscova insistă că orice negociere pentru pace presupune cedarea de către Kiev a teritoriilor anexate de Rusia în ultimele luni.

Liderul de la Kiev, dezvăluiri despre terminarea conflictului

Pe de altă parte, preşedintele Ucrainei a recunoscut că încă nu se poate gândi la ce va urma după terminarea războiului, dar că i-ar plăcea să meargă la mare şi să bea câteva beri. Într-un interviu acordat jurnalistului american David Letterman şi care a fost filmat într-o staţie de metrou din Kiev, Volodimir Zelenski a vorbit despre invazie şi suferinţa poporului său.

Cum arată viitorul său

Când Letterman l-a chestionat despre viitorul său şi al Ucrainei, liderul de la Kiev a răspuns că, cel mai probabil, „voi continua să fiu preşedinte, deşi, sincer, nu mă gândesc la ce va veni după, nu sunt pregătit încă. Dar mi-ar plăcea să merg la mare, serios, mi-e dor să văd marea şi să beau câteva beri”.

Zelenski este convins că războiul ar înceta dacă moare președintele Vladimir Putin, calificând regimul de la Kremlin drept autoritar şi periculos, pentru că se bazează pe o singură persoană care controlează absolut totul.

În timpul interviului, preşedintele ucrainean a dezvăluit că cele mai plăcute momente ale zilei au loc atunci când poate vorbi la telefon cu familia sa. Totodată, Volodimir Zelenski s-a definit „un om normal”, dar care se dedică 24 de ore din 24 gestionării războiului.

Anunț despre bătălia cu Putin

Liderul de la Kiev a reiterat faptul că bătălia nu se va încheia până când Rusia, care s-a transformat la nivel internaţional într-un „simbol gol”, nu eliberează teritoriile ucrainene pe care le-a cucerit. Totuşi, potrivit lui, nu se pune problema „îngheţării conflictului, pe front mor oameni, războiul este peste tot şi nu se va încheia până când ruşii” nu vor pleca.