19 iul. 2022 | 11:56

Ucraina, pregătită de negocieri cu Moscova. Ministrul de externe explică în ce condiții se va produce discuția

ULTIMA ORĂ
Ucraina, pregătită de negocieri cu Moscova. Ministrul de externe explică în ce condiții se va produce discuția

Kievul va fi pregătit pentru discuții cu Moscova doar după ce aceasta din urmă va fi „învinsă pe câmpul de luptă”, a declarat ministrul ucrainean de externe Dmitri Kuleba.

Când vrea Ucraina să discute cu Rusia

„Să schimbăm mai întâi situația de pe front și apoi vom vorbi. Toată lumea înțelege că discuțiile sunt direct legate de situația de pe front.

O spun tuturor partenerilor: Rusia se va așeza la masa negocierilor numai după înfrângerea pe câmpul de luptă.

În caz contrar, va fi din nou un limbaj al ultimatumurilor”, a declarat el într-un interviu pentru Forbes Ukraine, apărut luni.

Potrivit înaltului diplomat ucrainean, președintele Vladimir Zelenski are o poziție de principiu în această chestiune.

„El nu exclude posibilele discuții, dar nu există motive pentru ele acum, ținând cont de comportamentul agresiv al Rusiei”, a spus el, adăugând că președintele le-a spus-o foarte clar liderilor occidentali care au făcut aluzie la posibile discuții.

Între timp, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat luni, comentând cuvintele lui Kuleba, că Ucraina nu vrea pace și a refuzat discuții cu Moscova sub dictatul Washingtonului.

„Acesta este un răspuns pentru toți cei care acuză Rusia că se eschivează de la discuțiile cu regimul de la Kiev: regimul de la Kiev a refuzat el însuși discuțiile. Kuleba a confirmat acest lucru încă o dată astăzi.

El a uitat însă să adauge că nu este vorba de poziția statului ucrainean, ci de un cântec al Washingtonului prins de regimul de la Kiev. Dar simplul fapt că președintele ucrainean Vladimir Zelenski și echipa sa (cel puțin, ceea ce a mai rămas din ea) nu doresc pace a fost confirmat”, a scris ea pe canalul său de Telegram.

Ce spune Kremlinul despre pace

Secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat la 3 iulie că țările care mizează pe continuarea ostilităților „nu-i lasă pe ucraineni nici să se gândească, nici să vorbească despre pace”.

Discuțiile ruso-ucrainene se desfășoară din 28 februarie. Mai multe întâlniri au fost organizate în Belarus, apoi părțile au continuat negocierile în format de videoconferință.

Următoarea rundă de discuții offline a avut loc la Istanbul, la 29 martie. Cu toate acestea, la 12 aprilie, președintele rus Vladimir Putin a declarat jurnaliștilor că Kievul s-a abătut de la acordurile anterioare și a condus procesul într-un punct mort.

La 20 aprilie, secretarul de presă al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova a înmânat Kievului un proiect de document clar formulat privind acordurile și că așteaptă un răspuns.