Ucraina nu crede că Rusia ar folosi arme nucleare: „Cu toate astea, trebuie calculate toate riscurile”
Ministrul ucrainean al apărării a declarat joi că nu crede că Rusia ar folosi arme nucleare în Ucraina, deoarece nu ar fi nici pragmatic, nici practic, dar că în cazul Rusiei trebuie calculate toate riscurile.
Un atac nuclear în Ucraina „nu ar fi pragmatic”
Îngrijorarea cu privire la o posibilă escaladare nucleară în timpul războiului Rusiei în Ucraina a crescut după două discursuri ale președintelui rus Vladimir Putin, în care acesta a indicat că, dacă va fi nevoie, va folosi arme nucleare pentru a apăra Rusia.
„Nu cred că le vor folosi. Dar, din nou, când ai ca vecin o maimuță cu o grenadă, trebuie să estimezi tot felul de riscuri. Dar cred că acesta nu este un pas pragmatic și practic pentru ei”, a declarat ministrul Apărării Oleksii Reznikov pentru Reuters.
Într-un interviu acordat la Kiev, el a declarat că speră că India și China – țări cu care Moscova dorește să facă afaceri – i-au indicat clar lui Putin că utilizarea armelor nucleare ar fi o „linie roșie”.
„Care este starea tehnică a armamentului lor nuclear? Știți cumva? Eu, nu. Nici ei nu știu. Pentru că ultimul test pe care l-au efectuat în anii ’90 în Kazahstan, acum mai bine de treizeci de ani”.
Luna trecută, liderii occidentali și-au exprimat îngrijorarea cu privire la amploarea sabotajului nuclear cu privire la Ucraina de către înalți oficiali ruși, inclusiv președintele Putin, în special după invazia din februarie.
Cum răspund rușii la criticile occidentale
Serghei Narîșkin, șeful Serviciului de Informații Externe SVR a răspuns la criticile internaționale.
El a negat orice retorică nucleară rusă, deși au existat destule.
„Suntem, bineînțeles, foarte îngrijorați de retorica occidentală cu privire la posibilitatea de a folosi arme nucleare”, a răspuns Serghei Narîșkin.
„Ministrul rus al apărării a vorbit la telefon cu colegii săi din Turcia, SUA și Franța. El le-a vorbit despre posibilele planuri ale conducerii ucrainene de a folosi o așa-numită ‘bombă nucleară murdară'”, a continuat Narîșkin.
„Dar nu există nicio dovadă care să susțină această afirmație”, am subliniat.
În urmă cu o lună, guvernele britanic, american și francez au emis o declarație comună cu privire la afirmațiile guvernului rus. Acestea au respins ceea ce au numit „acuzațiile transparent false ale Rusiei” împotriva Kievului, adăugând:
„Lumea ar vedea prin orice încercare de a folosi această afirmație ca pretext pentru escaladare. De asemenea, respingem orice pretext pentru escaladare din partea Rusiei”.