Ucraina ia în considerare închiderea centralei nucleare din Zaporojie. Autoritățile cer evacuarea de urgență a oamenilor din zonă
Operatorul nuclear ucrainean Energoatom a declarat la 7 septembrie că oficialii iau în considerare posibilitatea de a închide centrala nucleară Zaporojie, ocupată de ruși, din sud-estul Ucrainei, devastată de război, și au sugerat, de asemenea, desfășurarea unui posibil contingent de menținere a păcii acolo.
Centrala Zaporojie s-ar putea închide
Update 7 septembrie, ora 21.50. Autoritățile ucrainene cer cetățenilor care locuiesc în zonele ocupate de ruși din jurul centralei de la Zaporojie să evacueze imediat zona pentru propria siguranță.
Irina Vereșciuk, vicepremierul Ucrainei, le-a vorbit oamenilor într-un mesaj pe Telegram, cerându-le să plece cât mai rapid din zonă.
”Fac apel la locuitorii districtelor adiacente centralei nucleare Zaporojie….evacuați! Găsiți o cale să ajungă în teritoriul controlat”, este a scris Irina Vereșciuk.
Declarațiile vin în urma unei evaluări făcute cu o zi înainte de organismul de supraveghere atomică al ONU pentru Consiliul de Securitate al ONU, în care acesta avertiza că situația de acolo este „nesustenabilă” și că este „nevoie urgentă de măsuri provizorii” pentru a evita un accident nuclear.
Energoatom din Ucraina a declarat, de asemenea, la 7 septembrie, că centrala rămâne separată de rețeaua ucraineană și a avertizat că o deconectare suplimentară ar forța operatorii să pornească generatoare diesel – o opțiune riscantă, deoarece aprovizionarea cu motorină ar putea să se termine în orice moment.
„Una dintre modalitățile de a crea o zonă de securitate la Zaporojie ar putea fi înființarea unui contingent de menținere a păcii acolo și retragerea trupelor rusești”, a declarat șeful Energoatom, Petro Kotyn, în declarații televizate despre centrala aflată în dificultate, care este cea mai mare din Europa.
Experții nucleari au avertizat în legătură cu un posibil accident de tip Cernobîl sau Fukushima dacă reactoarele vor fi lipsite de energie electrică.
Rusia, ale cărei trupe au ocupat Zaporojie aproape de când a început invazia sa în Ucraina în februarie, a cerut imediat „clarificări suplimentare” din partea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) după raportul bazat pe o vizită recentă a mai mult de o duzină de inspectori ai acesteia.
Putin are încredere în raportul AIEA
La 7 septembrie, la Vladivostok, președintele rus Vladimir Putin a declarat că are „încredere” în raportul AIEA și a adăugat că a cerut agenției atomice ruse, Rosatom, să prezinte propriile propuneri de securitate.
De asemenea, Putin a continuat să acuze ucrainenii că au creat „amenințări la adresa securității nucleare” și că au bombardat centrala și împrejurimile acesteia – o acuzație pe care Kievul a respins-o, acuzând în același timp forțele rusești de bombardamente riscante și de „terorism nuclear”.
Anterior, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat la Vladivostok despre raportul AIEA că:
„Este nevoie de clarificări suplimentare, deoarece raportul conține o serie de aspecte – nu le voi enumera acum – dar am cerut aceste explicații directorului general al AIEA”, potrivit Interfax.
Raportul AIEA a îndemnat Rusia și Ucraina să stabilească o „zonă de protecție a siguranței nucleare și a securității” în jurul centralei și a precizat că bombardamentele asupra sitului și a vecinătăților sale ar trebui să înceteze imediat pentru a evita orice alte daune la centrală și pentru siguranța personalului de operare.