07 sept. 2022 | 12:37

Ucraina bagă spaima în România. Ce s-ar putea întâmpla în cazul unei avarii la centrala nucleară Zaporojie

ULTIMA ORĂ
Ucraina bagă spaima în România. Ce s-ar putea întâmpla în cazul unei avarii la centrala nucleară Zaporojie

Dacă s-ar produce avarii la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de invadatorii ruși, contaminarea radioactivă va afecta mai întâi partea de sud a Ucrainei, inclusiv Crimeea, apoi se va muta pe teritoriul Turciei, Greciei, Bulgariei, Republicii Moldova și al României, a avertizat agenția meteo oficială din Ucraina (Ukr Hydromet Center).

Risc de radiații periculoase la granița României

Agenția meteorologică oficială din Ucraina (Ukr Hydromet Center) a publicat un studiu cu privire la scenariul unei accident la centrala nucleară Zaporojie, cucerită de soldații lui Vladimir Putin. Astfel, în cazul unei avarii, contaminarea radioactivă va afecta cel puțin cinci state, inclusiv România. Radiațiile ar acoperi mai întâi partea de sud a Ucrainei, afectând și Crimeea, apoi se vor muta în Turcia, Grecia, Bulgaria, Republica Moldova și România.

Meteorologii din Ucraina, scenariu cumplit pentru 5 țări

„Rezultatul modelării emisiei condiționate a centralei nucleare, începând cu ora 17:33 (Kiev), pe 04.09.2022, și cu o durată de 15 ore, arată că masele de aer din 4 septembrie pot transporta emisiile centralei nucleare spre sud, peste teritoriul regiunilor Zaporojia și Herson și întregul teritoriu al Crimeii ocupate temporar”, arată datele meteorologilor ucraineni.

După traversarea Mării Negre, masele de aer contaminat vor începe să se deplaseze spre vest, spre teritoriul Turciei, Greciei, Bulgariei, Moldovei și al României.

O simulare a mișcării emisiilor periculoase a fost efectuată în cazul unei avarii condiționate de radiații în decurs de 72 de ore, pe baza prognozei meteo globale. De asemenea, specialiștii au încercat să afle riscul radioactiv la centrala nucleară din Ucraina de Sud, Centrala Nucleară Rivne și Centrala Nucleară Hmelnițki. Prin urmare, s-a observat că nivelul toxic în zona de monitorizare a centralei nucleare din 4 august până în 5 septembrie 2022 a rămas stabil.

AIEA trage un semnal de alarmă

La finalul investigației ONU, Agenția Internațională pentru Energie Atomică a precizat că rămâne „grav îngrijorată” de situația de la centrala nucleară Zaporojie (NPP) din Ucraina. Potrivit inspectorilor AIEA, sunt necesare măsuri urgente pentru a preveni un accident nuclear, solicitând stabilirea unei zone de siguranță și protecție nucleară în jurul sitului ocupat de Rusia.

Complexul Zaporojie reprezintă aproape jumătate din totalul electricității generate de centralele nucleare din Ucraina și o cincime din producția anuală de electricitate a țării. Kievul și Moscova se acuză reciproc de bombardamente frecvente în zona instalației. AIEA a ONU susține că deteriorarea uzinei ar putea duce la un dezastru nuclear.

Cea mai mare centrală nucleară din Europa este importantă strategic pentru Rusia, deoarece se află la doar 200 km de Crimeea, pe care Moscova a anexat-o în 2014. Complexul este ocupat de forțele ruse din luna martie, dar continuă să aibă personal ucrainean.